Ez embereknek miért izlik jobban az étel/ital, ha csilivili?
Most konkrétan arra gondolok, hogy főként nők/gyerekek/egyéb impulziv ingervilágú lények mindenféle vackot képesek megenni, ha az a megfelelő szinü/formáju, még ha teljesen természetellenes is.
PL:
sima jég ---> fuj
sima jég leöntve ételfestékkel ---> mennyei hüsitő
Ja és ugyanez igaz az ételfestékkel kiszinezett/formázott palacsintára vagy a szivárvány szinü tortákra.
Mert oké lenne, ha egy király sültröl lenne szó, azon a szin és az állag kozvetlenül a tápértékre utal.
De nem értem, hogy az ételfestékre hogy lehet nyáladzani...
Az emberek a szemüknek élnek. Minden a vizualitás. Az étkezés létszükséglet, akár a szex.
A párválasztásban is a látvány a fontos. Ronda emberrel senki se akar szexelni. Pedig az élmény ugyanaz lenne. De mégis a látvány a fontos az ételek esetében is, nem az, hogy milyen finom, mégha ronda is.
de amugy értitek, én pl undorodom az olyan ételtöl, ami egy csomo ételszinezékkel van telelőve, tápértéke meg a nullát nyaldossa...
Mert tudom, hogy az ételszinezéktöl nem leszek jollakva, ugyanakkor nem is egészséges.
(Többedszer) idézném Szamosi Feri bátyám egyik kedvenc-és igen bölcs- mondását: (aki Venesz-díjas mesterszakács, és a barátom)
"Először a szemünkkel eszünk."
Mert a vizuális érzékelés szerves része az étkezésnek, többek között egy nekünk tetsző, gusztusos ételtől beindul a nyáltermelődésünk, stb.
Az meg egyénenként eltérő, kinek mi a gusztusos. A formázott palacsintákkal pl. nem értem mi a gond, semmivel nem kevesebb bennük a tápérték, mint a sima kör alakúakban.
Személy szerint a "színezett" sütemények, fagyik és társaik engem is inkább taszítanak, mint vonzanak.
Viszont nagyon szeretem, ha a tányéromon pl. a guszta, ropogós arany-barnára sütött csirke mellett ott a zöldes színű petrezselymes krumpli, vagy párolt rizs, és melléjük rakva akár a cikkekre vágott paradicsom, vagy a felkarikázott uborka. (Esetleg egy levél legelhető saláta)
Az ilyen-fajta színkombinációkat már igenis nemcsak szeretem, de egyenesen imádom, és magam is igyekszem így "díszíteni" a tányéromat étkezés előtt! (Még akkor is ha fogyózok!)
na igen, de erröl beszéltem, hogy normális esetben, az étel állaga egyenes kapcsolatban van a tápértékével.
mert attól, hogy valami nemzetiszin, attól még nem fogok töle jobban jollakni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!