Milánói, bolognai szószt házilag?
Saját magatok készítitek a szószt vagy megveszitek a boltban ?
Ha boltit használtok , melyik márka a jobb ?
Illetve házilag hogyan készítitek ?
Alapport még nem használtam , őszintén szólva nem mertem megvenni .
De sokan mondják , hogy jó .
Inkább az üveges szószokat használom .
Ha port veszek, akkor reálosat veszek.az is van olyan jó, mint a többi, de sokkal olcsóbb.Ilyenkor gombát, kockára vágott sonkát teszek bele.
Másik fajta az, amikor két kisdoboz(konzerv) paradicsompürét keverek a kb negyed kiló átpirított darált húshoz.Pizzafűszer keverékkel, sóval, cukorral ízesítem és kész.Néha ebbe is teszek gombát.Ez utóbbi fajta hasonlít kicsit a menzás milánóihoz, csak én nem keverem össze a tésztával, mindenki magának szed a tésztára szószt..
A hagymát lereszelem (nem, nem keseredik meg), olajon megdinsztelem, hozzáadok 1-2 gerezd aprított fokhagymát, majd a darált húst, amit szintén pirítok néhány percig, jöhet a gomba, felöntöm paradicsomlével (sűrített), kakukkfűvel, oreganóval, bazsalikommal, sóval és borssal ízesítem. Mielőtt teljesen megfőne még egy gerezd fokhagymát hozzáadok, hogy frissebb legyen az íze.
Én fél kiló darált húsból és kb ugyanennyi gombából csinálom, így egy elég nagy adag jön ki, aminek a maradékát lefagyasztom (2-3 műanyag dobozzal) és hétköznap esténként, ha nincs időm főzőcskézni csak tésztát kell hozzá csinálni.
És a milánói:
Füstölt szalonnát vágok nagyon pici kockára (a füst íz miatt, mert nem rakok bele füstölt marhanyelvet, mert dága, meg anélkül is jó) finomra vágott hagymát pirítok benne.
Szeletelt gombát (sima csiperke) teszek bele, ha elfőtte a levét, mehet bele a csíkokra vágott gépsonka, és az egészet zsírjára pirítom, hogy egy kicsit megpiruljon.
Teszek bele egy kis sűrű paradicsompürét, amit szintén kipirítok egy kicsit, úgy erősebb színe lesz. A végén zúzott fokhagymát teszek még bele.
Aztán felöntöm paradicsomlével, beízesítem: só, kicsi bors, sok oregánó, kis bazsalikom, kis kakukkfű, citromlé, cukor.
És jól összefőzöm.
Amúgy a bolognaiba én is teszek darált zöldségeket, nagyon jó úgy, meg amúgy is elvileg úgy is kell.
Lehet venni "viszonylag olcsón" ilyen dobozos durva por szerű darált parmezánt, vagy ahhoz hasonló "utángyártott" sajtot. Annyira nem drága, mint az eredeti, ilyen egyszerűbb tésztaételekre szerintem kiváló kiegészítő.
Jobban jársz, ha inkább arra költöd a pénzed, mint a kész szószokra, mert az otthon főzéssel viszont sokat spórolsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!