Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Hogyan kell élő csirkét vágni...

Hogyan kell élő csirkét vágni és tisztítani?

Figyelt kérdés

Anyukám vett egy nénitől 12 db jó nagy házi csirkét, ebből tegnap kettőt leöltünk, viszont mindkettőnek eltört a szárnya. Pucolásnál sajnos nagyon megsérült a bőr is (lehet, hogy anyám túlságosan forró vízbe tette őket bele).


És hogyan kell őket kizsigerelni pontosan?


Mindenki jótanácsát köszönöm, mi eddig még nem vágtunk szárnyasokat itthon.


2009. okt. 4. 10:17
 1/7 anonim ***** válasza:
92%

Hát először is, rögtön kéne!

Levágjátok. Kicsorgatjátok a vért.(a macska megkaphatja)

Aztán forró vízbe egy percre, s a tollát le lehet tolni úgy. A lábát is be kell mártani, és akkor lejön a sárga bőr. Azt le kell húzni!


Aztán a cirkét nyílt láng fölött meg kell perzselni, hogy a kis piheszőrök leégjenek. Újságpapaírt (ötöt) összecsavarni eg yfáklyává, és azzal a mosogató (vagy a kád, hihi) felett. Mi a gáz rózsályát szoktuk félrelökni, s úgy kapunk lángcsóvát, de nem mind ilyen. Esetleg öngyújtó..lényeg, hogy eg ymagas láng legyen.


Aztán megmossuk.


Utána lefektetjük hanyatt, deszkára. Mi afejét a cicának adjuk, sok baj lenne vele.

A lábát levágjuk, mindig mindent az ízületnél vágunk, ott engedi. A körmöket levágjuk, kutyának dobjuk.

Sárga, ha maradt rajta , leszedjük.


Fontos! A farka fölött hátul van eg yolyan zsírmirígy, azt ki kell vágni, eldobni, mert elrontja az egész ételt!


Ztán a hasánál óvatosan felvágjuk a melléig. A beleit kifordítjuk, kivágjuk a véggel. A májakat leválasztjuk, a többit a kutyának adjuk.

A májról, óvatosan, májrészt is vele vágva kivesszük az epét! Ki ne fakadjon, mindent megkeserítene. Ezt a szemétbe dobjuk.

A májat egy tál vízbe.

A csirkébe benyúlunk, kézzel kiemeljük a tüdőt, ez a macskáé.Van aki megeszi, de cicaeledel az.

A nyakából kihúzzuk a légcsövet, eldobjuk(az állatoknak)

A szárnya végéről a kis szúrós részt levágjuk, eldobjuk.


Ha nem egyben akarjátok, pl tölteni, akkor jön a darabolás.

2009. okt. 4. 10:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
92%

A zúzát elfelejtettem:

Az egyik oldalán, ahol fehér, függőlegesen átvágjuk. Kifordítjuk. A zúza tartalmát a belsejét fedő sárga bőrrel együtt lehúzzuk. Ez előemésztett magokat tartalmaz, a házi kisragadozók boldogan megeszik.

Akkor a zúza halványkékes belül. Kettévágjuk, a máj és a lábak mellé rakjuk a vízbe. S eztán minden darabot.

A tyúk darabolása.

Levágod a nyakát.

Lekanyarítod a két szárnyát, darabnyi mellel.

Alá kell nyúlni ujjal, s a kis lapockacsont-félét leválasztani.

Levágjuk (kanyarítjuk ) a két combot. Ha kell ketté lehet vágni.

A hátát egyik kézbe a mellet másikba fogva, ollószerűen megnyitjuk. Oldalt ketté kel vágni, megmutatja hol.

A mellet levesszük, ketté is vághatjuk középen(PL. pörkölthöz)


A hátat ha kézzel megtörjük, láthatjuk, hol lehet kettévágni. A kétharmadánál van a gerincnek egy pontja, ahol könnyű elvágni.


Ha megvan, az egészet megmossuk, és mehet a fazékba!


Hosszúnak tűnik, de másodszor már tök egyszerű!

Én ötödikben már levágtam, megpucoltam egyedül.

A lényeg az epe, hogy el legyen dobva! Meg a pörzsölés, különösen a szárnynál.


Ha egyben akarjátok, akkor a bőre alá lehet nyúlni, elválasztani, és meg lehet tölteni, meg a hasát is, és aztán cérnával bevarrni, és úgy főzni.

A lábát mindenképp tegyétek bele, ha nem is szereti senki, a leves, vagy lé sokkal finomabb lesz. Meg a nyakát is persze!


Sok sikert, nem olyan ördöngősség!

Biztos nagyon finom lesz!

2009. okt. 4. 10:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
79%
Legjobb lenne, ha következőleg egy szomszéd, vagy rokon megmutatná! Mert ha látod, akkor már igazán egyszerű, és meg is jegyzed.
2009. okt. 4. 10:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
79%

Érdemes venni egy HOrváth Ilona Szakácskönyvet, ott minden ilyesmi lépésről lépésre le van írva.

Itt is szépen le van írva: [link]

2009. okt. 4. 10:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
Beírnád, hogy sikerült?
2009. okt. 4. 10:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
A csirkét lefele lógatva lábánál, szárnyánál megfogom. A fiam megfogja a csőrét, hátrahajtja, és elvágja gyorsan a nyakát Addig tartom lógatva, míg elfogy a vére. Közben fő a víz, egy vájlingba beleteszem a csirkét, ráöntöm a lobogó forró vizet, hogy ellepje. Megforgatom benne egy fakanál segítségével. Előszőr a lábáról húzom le a bőrt, majd a fark és szárnytollait próbálom gyorsan, iszonyú forró, tehát lehet kapkodni, és megkopasztom, lemosom,levágom a fejét, nyakát, és a hasánál belezem. máját , zuzáját leválasztom, ha van zsír, azt is, a többi kuka.kimosom, aprítom. A fejénél előszőr a csőrrészt vágom le, majd alul kivágom, a szemét hegyesebb késsel egyben kiemelem, a taraját lelevágom, és még a fülénél a bőrt levágom, a zuzát félbevágom, a vastag belsejét lehúzom a tartalommal, jól lemosom.
2009. okt. 4. 12:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim válasza:
Annyira jó az első leírás, h csak azért írok bele, h meglegyen. :)
2013. jún. 16. 13:41
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!