Mi lesz veled medvehagyma?
Lehet, illetlen dolog egy evésről-ivásról szóló helyen az alapanyag életét félteni.
Sok cikk jelenik meg a medvehagyma jótékony hatásáról. Korábban nem nagyon lehetett vele piacokon találkozni. Az idén rengeteget lehet látni mindenfelé.
Termeszteni nem lehet, természetes élőhelye eléggé behatárolt. Ha ilyen mennyiségben kerül az üzletekbe, piacokra, nemsokára védetté kell nyilvánítani, mint a hóvirágot.
Ti mit gondoltok erről?
Nem illetlenség.
Én azon vagyok kissé elszomorodva, amikor látom nagy vödörben a zöldségesnél-elfonnyadni. Itt alig veszik, és csak áll napokig, aztán meg kárba vész. Lényegében nem volt értelme leszedni.
Én mondjuk szeretem nagyon.
Nem tudom, honnan szeded, hogy nem lehet termeszteni: ezelött kb 3-4 évvel fél marék magot szórtam a kertbe, ma kb 10 m² területen terem és csak azért ennyit, mert a többi részre nem engedem.
Mellesleg amig a levelét szedik csak, addig nem igazán veszélyeztetett, mert a hagymája ettöl még megmarad, és emellett magról igen jól szaporodik, egy-egy virágratban akár 20 mag is lehet, és tapasztalat szerint minden mag csirázik. Ehhez még hozzájárul, hogy csak a virágzás elött szedik, utána a növénynek böven van lehetösége megerösödni, mielött visszahúzódik.
Jó, akkor pontosítok.
Lehet termeszteni, mint ahogyan az erdei gombákat is. Csak éppen nem ugyanaz a kert sarkában nőt medvehagyma, mint az erdőben. Csak az nincs benne, ami miatt hasznos lenne (az élvezeti értékén kívül).
"Csak éppen nem ugyanaz a kert sarkában nőt medvehagyma, mint az erdőben. Csak az nincs benne, ami miatt hasznos lenne (az élvezeti értékén kívül)."
EZT azért kicsit pontosithatnád, ugyanis a medvehagyma NEM TUDJA, hogy hol nö, ezért ugyanolyan lesz a kertben is, mint a termßeszetben. Kivétel, ha a tulajdonos agyontrágyázza vagy permetezi - de ilyet értelmes ember nem tesz. Ha természetes körülmények közt termesztik a kertben, akkor semmi különbség sincs a kerti meg az erdei között.
Már hogyan tudná! Nem véletlen az, hogy az erdőkben sem nő meg akárhol. Csak egyfajta növénytársulásban, erdők mélyén érzi jól magát.
Ha gondoskodsz róla, hogy a kerted mérete, talaja, vízháztartása, fényviszonyai stb. közel ugyanolyanok legyenek, akkor nagy valószínűleg a növény is ugyanolyan lesz.
Tényleg kifejthetnéd, hogy MI hiányzik belőle, merazbizony nem túl gyakori, hogy egy adott növény összetétele más legyen, csak mert nem érzi olyan jól magát... ilyenkor jellemzően épp az élvezeti értéke romlik elsőnek, a hatóanyagok viszont meglesznek. Nem véletlen, hogy ha egy fűszer egyben gyógynövény is (pl. ánizs, boróka), akkor a fűszerminőségű 5× annyiba kerül, mint amit „csak” gyógyteának csomagoltak.
Gondolom véletlenül sem a medvehagyma-dílerek parasztvakítása az egész elmélet:)
Egy növény "összetétele" akkor tud változni, ha túl lesz trágyázva, telenyomják vegyszerrel, illetve ha rossz, nem megfelelö (pl. túl száraz vagy túl nedves) talajon próbálják nevelni. De ilyen esetben elöször az ize, aromája romlik, ezért minden esetben észrevehetö, hogy nem megfelelö a minösége.
Ha az ize, stb ugyanolyan, mint a vadon termettnek, akkor a benne található anyagok is ugyanolyanok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!