Ha van a családban olyan, aki valamit nem ehet (glutén vagy laktózérzékeny például), akkor a család többi tagja is azt eszi, amit ő, vagy külön van főzve?
A mi családunkban édesanyánk volt inzulinos cukorbeteg. Mondjuk a főtt tésztákat azért még elkészítettük, ő is evett belőle, csak ugye erősen számoltuk a kalóriát és a ch-t.
Kizárólag a sült tésztákat tiltottuk ki az étrendünkből, mi gyerekek önként mondtunk le róla, amikor láttuk, hogy mekkorákat nyelt, miközben mi zabáltuk azt, amit ő sütött.
Nem hiszem, hogy a család többi tagjának is kötelező lenne azt enni, amit annak az egynek az étrendje megkíván, de ha a család egyöntetűen úgy dönt, akkor kárt nem okoznak maguknak vele.
Egyenlőre nagyon az elején vagyunk,rengeteg minden van itthon,ami nem ehető,de azokat most még muszáj felhasználni,tehát most kétfélét főzök.
De erősen gondolkodom a teljes átálláson.A tejet kell kiiktatnom párom étrendjéből.
szia:)
én cukorbeteg vagyok,1 fajtát főzünk. amit én is ehetek.
az elején persze 2 fajta volt. de 9 év alatt megszokták,és olyanokat eszünk ami finom,cukor mentes,alig van benne kalória,és ch :D
Tej= tejtermékek,tejszármazékok,rengeteg mindenben van.
Joghurtok,tejföl,tejszin,sima kenyérben is van,felvágottakban,de egy rántásban is.Két hét alatt csak a pörkölt volt amin nem kellett gondolkodnom,hogy lehet-e úgy ahogy szoktam.
Vannak növényi alapú tejpótlók,egyenlőre szemezgetek velük,párat vettem már,bár furcsa ízük van.
Mi van a tejben ami kell a szervezetnek?
E téren nem vagyok szakképzett.
De valami csak van benne, amire szükségünk van, különben az újszülöttek sem tejet szopnának, hanem esetleg pálinkát, vagy bármi mást. :))))
Az anyatej az más.
Itt más állat tejéről van szó.
Nos nállunk van glutén érzékeny.
De mindent úgy csinálunk hogy ő is ehesse. A tésztája és a kenyere más mint nekünk.
De minden mást meg lehet főzni a gluténmentes alapanyagokból is.
Javaslom a rizslisztet, azzal lehet rántástól a piskótáig mindent csinálni. A kenyeréhez külön liszt kell, abba nem jó a rizsliszt.
Tej helyett javaslom a rizstejet. Elvileg élőflórás tejfölt ehet, ha főtt ételhez használod és úgy főzöd.
A laktózérzékenységet kinőheti, de a gluténérzékenységet nem.
2 fajta szülő van ezen a téren. Az egyik görcsösen ragaszkodik a listához, a másik pedig inkább elolvassa mindennek az összetevőjét (ez utóbbi az olcsóbb megoldás, és jobb az érzékeny személynek is, mert több mindent ehet)
De ha felveszed a kapcsolatot különböző gyártókkal akkor ők nagyon segítőkészek. Például a kinder gyár elküldi azon termékeinek listáját amit lehet ennie. Vannak akik azt mondják hogy nem kerülhet a termékbe glutén, de sok minden kéne hogy ezt a dobozra is ráírhassák, és ezért nincs rajta.
A tesco-nak van erre külön polca is. ott mindenen rajta van minden.
Ha olvasol ne csak az allergén infó részt olvasd el a terméken, mert ha az összetevőnél ott van hogy glutén akkor az allergén infónál nincs
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!