Hogyan csináljak makaront?
Anyukám rám bízta a külföldi vendégek fogadását (francia)
és mivel én mindig bizonyítani akarok bevállaltam a főzést is. Az előételtől a főételig minden rendben, de makaront hogyan kell csinálni?
vagy
Pierre Hermé receptje :
(A receptet követve kb. 72 macaron készíthető)
A macaronhoz:
-300 g őrölt mandula (150 g)
-300 g porcukor (150 g)
-110 g pihentetett tojásfehérje (55 g)
(legalább 4 napig hűtőszekrényben, letakarva)
Valamint:
-300 g porcukor (150 g)
-75 g ásványvíz (37,5 g)
-110 g pihentetett tojásfehérje (55 g)
-10 g kávéesszencia (5 g)
-1,5 g zöld ételszínezék (elhagyható)
1. Szitáljuk össze az egyik adag porcukrot és az őrölt mandulát. Keverjük össze az ételszínezéket és az első adag tojásfehérjét, majd öntsük a porcukorhoz és mandulához, de még ne keverjük össze.
2. A többi porcukrot és az ásványvizet hevítsük 118 fokra.
Amikor a szirup hőmérséklete eléri a 115 fokot, verjük fel a második adag tojásfehérjét.
Adjuk hozzá a 118 fokos szirupot, verjük közepesen kemény habbá, hagyjuk 50 fokosra lehűlni, majd egyenletesen adagolva adjuk hozzá a mandulás keverékhez.
Az összeállt masszát kanalazzuk egy habzsákba.
3. Rajzoljunk 3,5 cm átmérőjű köröket a sütőpapírra úgy, hogy köztük
2-2 cm távolság maradjon. Fordítsuk meg a sütőpapírt, aztán a habzsákból nyomjuk a masszát a sablonokra. Pihentessük 30 percig, amíg kissé megszárad.
4. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (légkeveréses sütő esetében 160 fok, gázsütő: 4-es fokozat).
Helyezzük a tepsiket a sütőbe. Süssük 12 percig, ezalatt kétszer nyissuk ki rövid ideig a sütő ajtaját, majd csukjuk is be.
Vegyük ki az elkészült macaronokat a sütőből, majd óvatosan csúsztassuk őket a munkapultra.
Én ma ezt fogom megcsinálni a Pierre Hermé-s receptet.
SOK SIKERT HOZZÁ,
Ööö, biztos egy franciának ezt akarsz csinálni úgy, hogy bevallottan nem próbáltad még? Még a tapasztalt szakácsoknak is nagy kihívás ez a süti és már a legapróbb részleteken (mandulaliszt finomsága pl.) is elcsúszhat és lapos marad.
Arról nem is beszélve, hogy egy idelátogató külföldi esélyesen a magyar konyhára kíváncsi, nem arra, amit otthon gyakran és finomabb formában akármikor ehet. Csinálj lúdlábat, dobostortát, Eszterházyt, akármit.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!