Mi a különbség a véres hurka és a májas hurka között?
A májas hurka rizsből, belsőségekből,fejből puha, másra nem használható, esetleg véres húsokból készül. A rizs-hús aránya tájegységenként változó, felénk az 1:1 dívik.(főtt rizsre, azaz kására értendő). "Domináns" fűszere a majoránna, "kísérői" a bors, piros paprika, leheletnyi szegfűbors.
A véres hurka nem tartalmaz rizst, és májat. Szoktak készíteni olyat, hogy a kész májashoz némi vért adnak, egy kis szegfűborssal tuningolják, de...
Szóval már az állat leölésénél tervezni kell. Két tálba eresztjük a vért, az első megy sütésre, ez megalvadhat. A másodikba némi sót dobva, folyamatosan kézzel keverni kell szúráskor, és a keletkező fonadékot kidobni, így a vér folyós marad. Az előző nap elkészített pirított zsemlekocka helyettesíti a rizst, ezzel itatjuk fel a folyós vért.Teszünk hozzá zsíros húsokat, némi belsőséget.
Gazdagon fűszerezzük szegfűborssal, majoránnával, fekete borssal, paprikával. Ha túl kemény lenne adhatunk hozzá a húsok főzőlevéből.
Addig kell abálni a kész vérest, amíg a beleszúrt tű nyomán tiszta zsír folyik, vagyis megfőtt benne a vér.
Csak hideg időben készítsük, vagy tegyük fagyasztóba, mert rendkívül romlékony!
Prológus:
Fentiekben szűkebb hazám, Gyöngyös térségének hurkáit adtam közre. Készséggel elhiszem, hogy ahol másképpen készítik, az is nagyon finom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!