A lókolbász és szalámi az a ló melyik részéből készül illetve milyen lóból csinálják? Fiatal vagy már az öreget vágják le? Külön vannak lovak akiket csak arra tartanak h levágják mint a tehenet?
Én úgy tudom, hogy elsősorban azokat a lovakat viszik vágóhídra, amelyek megsérültek - pl. versenyló volt, de lett egy olyan sérülése, ami után sántít.
Kimondottan levágásra nem tenyésztenek lovat, legalábbis ebben a kultúrkörben nem, mert olcsó a húsa (mert nem kell szinte senkinek), tehát nem érné meg csak ezért tartani, legalábbis nálunk és tőlünk nyugatra. Keletre nem tudom mi van.
Azért megjegyezném, hogy a XX. századi Ausztriában volt olyan település, ahol volt lóvágóhíd, ami emberi fogyasztásra is vágott (Marienthal-ról készült szociográfiai írásban olvastam, aki nem hiszi, olvassa el).
Azt nem tudom, hogy melyik részét használják fel, csak feltételezem, hogy elsősorban a kevésbé inasat.
Általában munkára már alkalmatlan, de feljavított lovakból készítik, bár régebben dívott a nagy testű lovaknál a vágócsikó nevelés, az olasz elvitte szívesen.
A sérült, tehát kényszervágott állat -elvileg- más kategória.
Tisztán lóhúsból nem lehet jó kolbászt készíteni, mert száraz, legalább 30% zsírszalonnával, iparival kell keverni.
Minden színhús alkalmas rá, ami nem inas, csontos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!