Én értelmezem rosszul, vagy mások nem olvasnak a sorok között?
Most az ünnepek közeledtével egyre több olyan kérdéssel lehet találkozni, amikor valaki a megszokott-tól (ez hány t ???) eltérő, olcsóbb alapanyagból akar valami extrát, valami ünnepit készíteni.
Szinte rögtön kapja a választ, hogy az szemét kaja, ne csináld, vagy olyan rossz, hogy meg nem enném, vagy éppen hogy az nem ünnepi kaja, stb.
Én azt gondolom, hogy a kérdező pénztárcája csak annyit enged meg, és azért "jár az agya", hogy valami nem hétköznapit kihozzon, az olcsóbb alapanyagból is, és rögtön igyekszek valami olyan választ adni, ami segít neki ebben.
Vagy rosszul értelmezem az ilyen jellegű kérdéseket, és szó sincs ilyesmiről?
Ti hogyan gondoljátok, és az ilyen jellegű kérdéseket hogyan értelmezitek?
Csak én asszociálok az anyagiak szorítására, vagy mások nem értik a kérdés valódi hátterét?
Kedves 3. válaszoló!
Bár nem szoktam pontozni -épp azért, mert ilyen "helytálló"-, de annyit tudok segíteni, hogy ezúttal kivételt teszek, és jelölök Önnek egy zöld kezet. Ez javít valamit a %-on.
Kedves Pinkó!
Aranyos vagy, én is nyomtam neked is egy zöldecskét! :))))
,,Csak hát azért írtam kötőjellel, mert az alapszó a megszokott, és ahhoz kapcsolódott a -tól határozó, így már elvileg ott 3 db. t betű lett volna.
Ritka eset, hogy egy mássalhangzó eltűnik! :))),,
Bizony az a mássalhangzó ,,eltűnik,, onnan... :
-Egyszerűsítő írásmód
b) A toldalékolás következtében egymás mellé kerülő három azonos, mássalhangzót jelölő betűt kettőzöttre egyszerűsítjük.
pl.: orra (orr+ra), fedd meg (fedd+d meg), tollal (toll+lal)
A szabály nem érvényesíthető a magyar családnevekre, az idegen tulajdonnevekre és szóösszetételekre. Ezekben a hosszú mássalhangzós betűkhöz a vele azonos újabbat kötőjellel kap csoljuk.
pl.: Tarr-ról, Hermann-nál, Wittmann-né stb. illetve: sakk-kör, balett-táncos, hossz-számítás stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!