Ti addig eszitek a kaját, ameddig van belőle?
ezt főtt ételre értem. pl ha hétfőn megfőzitek a kaját, de marad belőle bőven, akkor addig eszitek amíg el nem fogy? (természetesen amíg nem is romlik meg.:D )
mi így csináljuk, mert egyszerűen nem tudjuk azt megcsinálni, hogy mindennap főzzünk. Meg minek dobjuk ki felét, ha semmi baja.
még egy kérdés: mi alapján főztök? megnézitek először, mi van itthon, és úgy találtok ki vmi kaját, vagy eszetekbe jut egy étel, és ahhoz vásároltok be?
Én abból főzök, amit otthon találok. Bevásárólni, meg úgy szoktam, hogy milye az aktuális áru (zöldség/husi), vagy amit éppen megkívánok.
Mi a párommal csak ketten vagyunk. Max 2-3 fős kajákat csinálok. Nem szeretjük több napig enni ugyanazt és szeretjük a frisset.
Pörköltet mindig minimum 2-3 kg húsból készítek. Akkor azt 3-4 adagra szétosztom, egy adag marad kb. 2 napi ebéd, a többi megy a fagyóba. Legközelebb csak elő kell venni és vagy pörköltként, vagy húsos káposztának vagy pirított tarhonyával, esetleg gulyáslevesnek is el lehet készíteni.
Egyébként általában szombat-vasárnap csinálok nagyobb főzéseket, pénteken eldöntöm, hogy mit akarok főzni, vagy mire vagyok éhes, és úgy vásárolok. Már akkor eldöntöm, hogy az esetleges maradékokat hogyan variálom át, hogy kidobásra ne kerüljön, de unottá se váljon.
Egyébként én is igyekszek 2 napra főzni, felesleges minden nap nekiállni, és a hét végén tele a hűtő csip-csup maradékokkal.
A fagyóba nyers húsokat csak akkor spájzolok, ha valami akciósba futottam bele. Ebben az esetben igyekszem először azokat megfőzni-sütni, minek addig újabb adagra költeni, másrész csak foglalja a helyet.
Étele válogatja. Persze semmit nem dobunk ki azért, mert megunjuk.
Egyrészt mi eleve 5-en vagyunk. A maradékot általában megfagyasztjuk, jól jön az még.
Másrészt egy csomó ételből lehet másik ételt csinálni. Pl. a nokedli először lehet nokedli pörkölttel, a maradék pörköltből lehet utána gulyás, a nokedliből tojásos nokedli harmadnap. Ha krumpli püré volt, annak a maradéka lehet krokett, krumplis pogácsa, krumplis kenyér. Csak találékonyság kérdése. A végső megoldás mindig a rakott étel, abba szinte mindent bele lehet tenni, a tetejére kell egy kis sajt, és mehet a sütőbe. Így általában friss ételt tudunk enni, és mégis minden elfogy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!