Eper: A tavasz első gyümölcse. Ízletes, illatos, frissítő és egészséges. Sok rostot és kevés kalóriát tartalmaz, C-vitamin tartalma ugyanakkora, mint a narancsé. Fogyaszthatjuk nyersen önmagában, fagylalttal, balzsamecettel megpermetezve, de süteményekbe is tehetjük. Kiváló dzsem- és fagylaltkészítésre.
Igen alacsony pektintartalma miatt sűrűbb dzsem, lekvár csak hosszabb főzési idővel, más magas pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhető.
Szamóca: A szamóca, vagy más néven földi eper ízletes, illatos és egészséges gyümölcs, amely vitaminokban (B1, B2, C) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, vas) is gazdag, ezzel szemben kalóriatartalma alacsony. A köznyelvben szamócának a vadon, erdők szélén termő, apró zamatos gyümölcsöt nevezik, míg a termesztett, így boltokban és piacokon kapható fajtáját epernek. Ez a felosztás azonban helytelen, a kertészszakma ugyanis hivatalosan szamócának nevez minden földön termő fajtát, epernek valójában kizárólag az eperfa termését nevezik. A szamócát fogyaszthatjuk nyersen, tejszínhabbal, de kitűnő alapja bármilyen gyümölcstortának, kiválóan használható puding, hab, fagylalt vagy dzsemkészítésre. Fagyasztva hosszan tárolható.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!