Segítenél? Aki savanyú káposztát szokott télire eltenni. Múlt évben jól sikerült, ebben az évben még nincs kész, de nyálkás a leve .
Több oka lehet, egyrészt ha a káposzta túl lett trágyázva, akkor nem áll el, másrészt ha túl hidegen van az elsö héten, akkor nem indul elég gyorsen meg az erjedés.
Nem irtad, hogy mennyit készitettél, de nem valószinü, hogy érdemes vele kisérlezetni, hacsak nem nagyon sok kidobni. Ebben az esetben megpróbálhatod az egész levet leönteni, hideg vizzel néhányszor felönteni, majd ezt a vizet is kiönteni. Ha már alaposan át lett mosva - ca. 4-5 léböl, akkor forralj vizet, hütsd le, literenként egy púpos evökanál sót keverj bele és öntsd a káposztára. Utána legalább egy hétig tartsd langyos (15-20 fok közötti) helyen, amig elkezd rendesen erjedni és cak utána tedd hidegebbre.
De ha csak kisebb adagot csináltál, akkor jobb újat késziteni.
Ha van rá lehetöséged, akkor tedd csavaros tetetjü üvegekbe a káposztát (akkorákba, amennyi egyszerre elfogy, hogy ne kelljen megkezdett üvegeket tartani), nyomkodd bele a káposztát szorosan, öntsd fel a sajár FELFORRALT és kihütött levével, zárd le a fedövel, és igy tartsd hüvös helyen. Igy nem erjed tovább, hanem ebben az álapotban megáll, nem fog elpuhulni, és mivel felforaltad a levet, nem is nyálkásodik tovább - ami baktériumos erjedés miatt van.
Igy ugyan kis többletmunka, de nem megy tönkre a káposzta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!