Mi a rózsaszörp receptje?





Szia! Rám úgy maradt a recept, hogy csak piros rózsa sziromból lehet csinálni. Futórózsa nem fajin, annak van egy vacak utóíze.
30 dkg rózsaszirom
2 liter ásványvíz
1 citrom héja (krumpli hámozóval vékonyan csíkban leszedve)
cukor
A rózsafejekről, leszedjük a szirmokat, kissé átöblítjük, majd a 2 liter vízben oda tesszük lassan főni. Baromi nagy lábos kell hozzá, mert a rózsaszirom kissé olyan mint a spenót. Nagyon sok nyersen, nagyon kevés párolva.
Addig kell főzni, lassan gyöngyözve, amíg fehér nem lesz az összes rózsaszirom. Fedő alatt, hogy ne párolódjon el a java az értékes illóolajokkal.
Majd leszűrjük és amennyi csésze rózsalé, anyiszor fél csésze cukor.A cukrot, rózsalevet és a citromhéját, addig forraljuk, amíg el nem olvad a cukor és egynemű nem lesz. Ekkor a citromhéjat kidobom és üvegekbe töltöm.Szalicilt teszek rá, és száraz dunsztba teszem, amíg ki nem hűl.





Mennyiséget nem tudok megadni, ugyanis fogalmam sincs, mennyi volt, amit készítettem.
Két hét deciliter vízhez három deciliter cukrot kevertem, és felforraltam, hogy a cukor feloldódjon, majd levettem a tűzről, és beletettem a rózsaszirmokat meg két csipet őrölt zöld kardamont. Egy napot áztattam a szirmokat, majd leszűrtem, és csavaros üvegben a hűtőbe tettem. 1:3-hoz arányban lehet hígítani, és finom, ha teszünk hozzá citromkarikát, citromlevet is.
Nem nagyiféle recept, én is csak negyed század éves vagyok, én magam találtam ki, és ízlett mindenkinek.





Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!