Hallott valaki arról, hogy a zöld paradicsom mérgező?
A zöld paradicsom nem mérgező, tomatint, dehidrotomatint és filotomatint tartalmaz, amelyek közül az első kettő biztosan nem mérgező, a harmadik meg annyira új, hogy nem találni róla semmit. Szolanint a zöld paradicsom kimutatható mennyiségben nem tartalmaz.
Miért együnk olyat ami akár egy kicsit is mérgező, ha egyszerűen ki tudjuk kerülni, és ehetünk helyette mást? Én nem eszek zöld paradicsomot. És mivel az érett paradicsom is tartalmazza a mérgező anyagot (csak még kisebb mennyiségben), ezért azt is csak alkalmanként, és nem rendszeresen.
Korábbi hozzászólóknak: Szendi nem ír hülyeségeket, mert szinte kizárólag fordításokat közöl a honlapján. Amik pedig külföldi kutatások és tanulmányok szövegei. A paradicsomos cikke is ilyen. És már miért ne lehetne igaz, hogy egy kisebb fajta (pl. Red cherry paradicsom) több méreganyagot tartalmaz mint egy nagyobb fajta (pl. Kecskeméti Jubileum)??? Mind a kettő két külön növényfajta, eltérő genetikai állománnyal. Így az összetételük is lehet bármiben eltérő. Jóhiszeműen feltételezem, hogy a tanulmány írói megvizsgáltak több fajtát, és ez volt az általános következtetés.
Korábban úgy gondolták, hogy a paradicsom zöld, éretlen bogyójában ugyancsak sok a szolanin, azonban ezt tudományos vizsgálatok nem támasztották alá. Helyette viszont találtak a zöld paradicsomban emberekre nem mérgező rokon vegyületeket, úgy mint tomatin, dehidrotomatin és filotomatin.
Idézet: Wikipedia solanin.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!