Most akkor együnk cukrot, vagy ne együnk cukrot?
"ha jól értem, itt most az egyszerű szénhidrátokról beszélünk. Vagyis nem kifejezetten a kristálycukorról meg a barnacukorról"
Szerintem nem biztos, hogy érted ezt a dolgot.
A kristálycukor is egyszerűnek mondható szénhidrát, 2 monoszacharidból épül fel. A cukormolekula maga az egyszerű szénhidrát molekula. (C6H12O6)
Megpróbálom az elejéről kezdeni.
Szóval- vannak a szénhidrátok.
Egyszerűek, és összetettek.
Egyszerű szénhidrátok vagy Monoszacharidok (egyszerű cukrok):
Glükóz (szőlőcukor)
Fruktóz (gyümölcscukor)
Galaktóz (nyákcukor) (ezek a fontosabbak) Ezek, nem bonthatók kisebb szénhidrát egységekre.
És vannak az összetettek.
Ezek lehetnek kicsit összetettek, vagy nagyon. (ez nem hivatalos megnevezés) :)
A kicsit összetettek, az Oligoszacharidok.
Ezek 2,3,4... de legfeljebb 10
cukormolekulából állnak.
Legfontosabb csoportjuk azok, amik 2 cukor (egyszerű szénhidrát) molekulából állnak. Ezek a Diszacharodok.
-Diszacharidok:
Szacharóz (répa- vagy nádcukor) (gülkóz+fruktóz)
Maltóz (malátacukor) (glükóz+maltóz)
Laktóz (tejcukor) (glükóz+galaktóz)
Viszont az emésztés során ezek a kettős cukrok is (kristálycukor, barnacukor) gyorsan, percek alatt egyszerűkké bomlanak.
Ezért nincs sok jelentősége, hogy szőlőcukrot eszel, vagy kristálycukrot (répacukor) a szőlő kicsit gyorsabban szívódik fel, de nincs nagy különbség.
Sőt!
Még összetettebb szénhidrátoknál sincs túl nagy különbség!
Pl egy jól szétfőtt, és jó habosra kevert burgonyapürében a szénhidrát láncok annyira szétesnek, hogy az már az oligoszacharidok közé sorolható (kicsi összetett sz.h.)
Van olyan mérőszám, hogy glikémiás index.
Ez azt méri, hogy az adott szénhidrát mennyire emeli meg a vércukorszintet. (gyakorlatilag mennyire hizlal)
Az említett burgonyapüré glikémiás indexe a mézével azonos!!!
Olyan gyorsan bontja a szervezet egyszerű cukorrá, hogy kb olyan, mint ha mézet ennél!
Szóval élettani szempontból, vagy emésztés szempontjából majdnem mindegy, hogy egyszerű, vagy kicsit összetett szénhidrátot eszünk.
És vannak a nagyon összetett szénhidrátok, Poliszacharidok.
Ezek hosszú szénláncú, nagy molekulatömegű sz.h.-ok.
Ezekből épülnek fel a növények vázai, nem édesek, nem oldódnak.
Az összes zöldség, gyümölcs (gyümölcscukor kivételével) gomba, szinte ebből áll.
(ezért nincs sz.h. mentes diéta)
Pl ilyen alapzöldégeknek, mint a uborka, paprika, paradicsom, a szárazanyagtartalmuk 99,99 %-a összetett szénhidrát.
A maradék, némi növényi fehérje, meg egy kis ásványi anyag.
Egyébként meg ha arra gondolsz, hogy kiküszöbölhető e a kristálycukor (más mono- és di szacharidok) az étrendből, hát...végül is ráfogható, hogy elhagyható, de azért nem ilyen egyszerű a dolog
Pl nem minden nap eszel krumplipürét vagy borsófőzeléket, és pl a grillcsirkét ebédelsz zöldség salátával, akkor jólesik utána egy kávé 2 cukorral, hogy legyen valami "rapid" energia forrás is. Erre is szükség van, kell, hogy valamiből gyorsabban, valamiből lassabban nyerjen energiát a szervezet.
Másrészt vágyik is az ember az édességre, én pl biztos nem mondanám, hogy "Á, nem eszem meg egy fél tábla csokit, inkább megeszek egy félkiló tarhonyát, mert mire a vékonybélbe ér, addigra abból is lesz annyi cukor..." :)
Ezen kívül ezeknek az összetettebb sz.h.-oknak a lebontásához un. hasító enzimek kellenek, és ezeknek a termelése nem mindenkinek működik rendesen.
Egy szó, mint száz, változatosan, és mértékkel kell enni, úgy bármit lehet, és minden rendben lesz. :)
Kár, hogy ezt a főnököm nem tudja... :D
Amúgy szakács vagyok. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!