Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Most akkor együnk cukrot,...

Most akkor együnk cukrot, vagy ne együnk cukrot?

Figyelt kérdés
Egyrészről minden tele van a kristálycukor káros hatásaival, másrészről meg ma voltam orvosnál, és erről azt mondta, hogy a cukor az agyműködés fő hajtóanyaga. Mármint a kristálycukor? Vagy akkor most ez hogy van? És mi van a cukorbetegekkel?

2012. szept. 29. 01:47
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

"ha jól értem, itt most az egyszerű szénhidrátokról beszélünk. Vagyis nem kifejezetten a kristálycukorról meg a barnacukorról"


Szerintem nem biztos, hogy érted ezt a dolgot.

A kristálycukor is egyszerűnek mondható szénhidrát, 2 monoszacharidból épül fel. A cukormolekula maga az egyszerű szénhidrát molekula. (C6H12O6)


Megpróbálom az elejéről kezdeni.

Szóval- vannak a szénhidrátok.

Egyszerűek, és összetettek.



Egyszerű szénhidrátok vagy Monoszacharidok (egyszerű cukrok):

Glükóz (szőlőcukor)

Fruktóz (gyümölcscukor)

Galaktóz (nyákcukor) (ezek a fontosabbak) Ezek, nem bonthatók kisebb szénhidrát egységekre.


És vannak az összetettek.

Ezek lehetnek kicsit összetettek, vagy nagyon. (ez nem hivatalos megnevezés) :)

A kicsit összetettek, az Oligoszacharidok.

Ezek 2,3,4... de legfeljebb 10

cukormolekulából állnak.

Legfontosabb csoportjuk azok, amik 2 cukor (egyszerű szénhidrát) molekulából állnak. Ezek a Diszacharodok.


-Diszacharidok:

Szacharóz (répa- vagy nádcukor) (gülkóz+fruktóz)

Maltóz (malátacukor) (glükóz+maltóz)

Laktóz (tejcukor) (glükóz+galaktóz)



Viszont az emésztés során ezek a kettős cukrok is (kristálycukor, barnacukor) gyorsan, percek alatt egyszerűkké bomlanak.

Ezért nincs sok jelentősége, hogy szőlőcukrot eszel, vagy kristálycukrot (répacukor) a szőlő kicsit gyorsabban szívódik fel, de nincs nagy különbség.


Sőt!

Még összetettebb szénhidrátoknál sincs túl nagy különbség!

Pl egy jól szétfőtt, és jó habosra kevert burgonyapürében a szénhidrát láncok annyira szétesnek, hogy az már az oligoszacharidok közé sorolható (kicsi összetett sz.h.)


Van olyan mérőszám, hogy glikémiás index.

Ez azt méri, hogy az adott szénhidrát mennyire emeli meg a vércukorszintet. (gyakorlatilag mennyire hizlal)

Az említett burgonyapüré glikémiás indexe a mézével azonos!!!

Olyan gyorsan bontja a szervezet egyszerű cukorrá, hogy kb olyan, mint ha mézet ennél!

Szóval élettani szempontból, vagy emésztés szempontjából majdnem mindegy, hogy egyszerű, vagy kicsit összetett szénhidrátot eszünk.


És vannak a nagyon összetett szénhidrátok, Poliszacharidok.

Ezek hosszú szénláncú, nagy molekulatömegű sz.h.-ok.

Ezekből épülnek fel a növények vázai, nem édesek, nem oldódnak.

Az összes zöldség, gyümölcs (gyümölcscukor kivételével) gomba, szinte ebből áll.

(ezért nincs sz.h. mentes diéta)

Pl ilyen alapzöldégeknek, mint a uborka, paprika, paradicsom, a szárazanyagtartalmuk 99,99 %-a összetett szénhidrát.

A maradék, némi növényi fehérje, meg egy kis ásványi anyag.

2012. szept. 30. 06:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként meg ha arra gondolsz, hogy kiküszöbölhető e a kristálycukor (más mono- és di szacharidok) az étrendből, hát...végül is ráfogható, hogy elhagyható, de azért nem ilyen egyszerű a dolog


Pl nem minden nap eszel krumplipürét vagy borsófőzeléket, és pl a grillcsirkét ebédelsz zöldség salátával, akkor jólesik utána egy kávé 2 cukorral, hogy legyen valami "rapid" energia forrás is. Erre is szükség van, kell, hogy valamiből gyorsabban, valamiből lassabban nyerjen energiát a szervezet.


Másrészt vágyik is az ember az édességre, én pl biztos nem mondanám, hogy "Á, nem eszem meg egy fél tábla csokit, inkább megeszek egy félkiló tarhonyát, mert mire a vékonybélbe ér, addigra abból is lesz annyi cukor..." :)


Ezen kívül ezeknek az összetettebb sz.h.-oknak a lebontásához un. hasító enzimek kellenek, és ezeknek a termelése nem mindenkinek működik rendesen.


Egy szó, mint száz, változatosan, és mértékkel kell enni, úgy bármit lehet, és minden rendben lesz. :)

2012. szept. 30. 06:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/16 Vladislav83 ***** válasza:
Immunrendszer meg inzulin... Gratulálok! Először nézz utána kedves válaszoló hogy mekkora hülyeséget írsz le. Pl. a kenyér illetve a rizs glikemias indexe viszonylag magas. Ebből glukóz lesz, magyarul szőlőcukor, ami igenis megemeli az inzulint amit a HASNYÁLMIRIGY termel. Tehát sok cukrot enni továbbra is egészségtelen.
2012. szept. 30. 06:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/16 A kérdező kommentje:
81%-os, úgy tűnik te nagyok okos vagy :)
2012. okt. 1. 03:33
 15/16 anonim ***** válasza:
53%

Kár, hogy ezt a főnököm nem tudja... :D

Amúgy szakács vagyok. :)

2012. okt. 3. 19:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/16 anonim ***** válasza:
...ezt csak arra mondtam, hogy nem vagyok okos, csak ez a szakmám, máshoz se nagyon értek, csak a kajákhoz.
2012. okt. 3. 19:55
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!