Most akkor együnk cukrot, vagy ne együnk cukrot?
Szőlőcukor ami kell az agynak, illetve bármilyen cukor. A kenyér is cukorrá bomlik.
A szőlőcukor hasznosul a leghamarabb, ezért szokták azt ajánlani, ha vizsgáznak pl.
Cukor Fruktóz van a gyümölcsben, inkább azt kell enni.
Van a glükóz, meg van a fruktóz.
(Én így tudom)
Ne egyél kristálycukrot, vagy kerüld.
Az egészséges szervezetnek szüksége van arra az inzulinra, amit az immunrendszer termel. Ha nem eszik valaki cukrot, akkor az immunrendszer nem termel inzulint és cukorbeteg lesz. Más étel NEM pótolja a cukrot. Azért nő a cukorbeteg gyerekek száma is, mert sok szülő nem ad nekik cukrot vagy cukros ételt.
A szőlőcukor, nádcukor, stb. drágább, de nem jobb a kristálycukornál. Csak a forgalmazók hitetik el az emberekkel.
Nem kell mindent kritika nélkül elhinni, amit az "egészséges" ételt propagálók hirdetnek!
Az orvosodnak van igaza.
Vladislav83, ez hülyeség!
Az összetett szénhidrátokat egyszerűbbé bontja a szervezet az emésztés során, ez igaz, de kb ennyi igaz abból, amit írtál.
Az oligoszacharidokat (nem túlságosan összetett szénhidrát) esetleg szétbomlik az emésztés során egyszerű cukorrá, de a hosszabb szénláncú szénhidrátok nem!
Várhatod te, mikor lesz bármilyen zöldségféléből, vagy pl gombából cukor.... soha!
Sokkal hamarabb végigmegy a tápcsatornán az étel, mint hogy cukorrá bontaná a szervezet.
Nem, nem elég csak összetett szénhidrátokat enni, nagyon is helyesen mondta a doki, az agyműködésnek, az idegpályák védelmének, az ingerület átadásnak igenis szüksége van egyszerű szénhidrátokra (cukrokra) a tökéletes működéshez.
Akármennyire is hangoztatják elvakultan, és kategorikusan a káros hatásokat, a túlzott fogyasztás tényleg káros, de ettől még nagyon is szükség van rá.
Egy egészséges felnőtt ember napi összes szénhidrát bevitelének kb a 10%-ának egyszerű szénhidrátnak kell lenni! És ez nem alku, vagy vita kérdése.
A probléma 2 dologgal szokott lenni.
Az egyik, hogy egy "fejlett" nyugati országban ez az arány általában 25-30 % körül mozog.
A másik, hogy az összetett szénhidrátok is olyan feldolgozáson mellek keresztül, (fehérlisztek, agyon főzött, pürésített ételek) hogy nagyon megkönnyíti a szervezet számára az emésztést.
Így könnyebben bomlanak cukorrá, és vezetnek elhízáshoz.
De ez nem azt jelenti, hogy ne kellene cukor. Az emberi szervezet úgy van összerakva, hogy szüksége van rá.
A cukorbetegekkel meg az van, hogy természetesen nekik is ugyanúgy kell a cukor.
Csak éppen nekik pluszban inzulint kell adagolni, hogy a vérükből be tudjon kerülni a cukor a sejtjeikbe.
Erre ugyanis önállóan nem képesek.
Ezért az történik, hogy ha cukrokat esznek, felgyülemlik a vérükben a cukor.
Mivel az orvos pontosan kiméri az inzulin adagot, így ha több cukrot esznek a kelleténél, akkor az az inzulin mennyiség nem elég, és a vérükben marad a fölösleg.
Ez rövid távon hyperglikémiához, hosszútávon érszűkülethez vezet. (mindkettő lehet halálos)
Ezért oda kell figyelniük, hogy mennyi cukrot esznek, hogy az előírt inzulin mennyiség megbirkózzon vele.
Illetve az igazsághoz hozzátartozik, hogy a plusz inzulin adagolás nem tökéletes módszer.
Hiába vannak rövid- és hosszútávú inzulinkészítmények, nem pótolják tökéletesen a szervezet egészséges működését.
Ezért a cukorbetegek inkább minimális cukrot fogyasztanak, vagy egyáltalán nem fogyasztanak, hogy minél kevesebb inzulin kelljen nekik.
Annak ugyanis, ha valaki nem fogyaszt cukrot, nagyságrendekkel kisebb, jelentéktelennek tűnő következményei lesznek, ahhoz képest, mint ha valakinek évtizedeken keresztül magas a vércukra.
És pl 50 éves korára megvakul, és levágják a lábait.
Egyébként az inzulin elég veszélyes dolog, szóval a cukorbetegeknek nagyon is be kell tárazniuk magukat cukorral, hogy ha esetlen hypoznak (túl alacsony vércukorszint) akkor gyorsan tudjanak enni egy kis cukrot, hogy megemeljék a vércukrukat.
OFF 3.!
Egyébként az inzulint nem az immunrendszer termeli, hanem a hasnyálmirigy, de ettől maga az elv az helyes.
Mostanában kezdenek rájönni, hogy a koleszterinnel is hasonló a helyzet.
Minél kevesebb ldl koleszterint eszünk, annál inkább "ellustul" a szervezet, kevesebb hdl koleszterint termel, ami leszabályozná a ldl mennyiségét. Egy ördögi kör.
picit off. bocs.
Ha valaki szénhidrát mentes diétát tart, akkor az gyakorlatilag probléma lehet, hogy írtátok szükséges a cukor?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!