A méz milyen cukrot tartalmaz?
A nádcukor nem egy cukorfajta (kémiailag), hanem így hívják a nádból készült kristálycukrot, ami főleg szacharóz, akárcsak a répacukor. (És természetesen a gyümölcsök sem csak fruktózt tartalmaznak.)
A mézben legalább 14 fajta cukor van, amiből a fruktóz és dextróz (gyümölcs- és szőlőcukor) a domináns.
14 fajta cukrot nem tartalmaz. Inkább 22 féle makro és mikroelem található meg benne.
A méz két féle cukrot tartalmaz fruktózt és glükozt.
A fruktóz a gyümölcs cukor a glükoz a szőlőcukor.
De itt olvashatsz róla részletesebben:
A méhészek nem a kaptárban etetik a méheket cukorpéppel hanem a pároztatókban. Az egy külön kis fadoboz. Amibe beteszik az 1 anyát és mellé a heréket és ameddig ők külön vannak addig abba tesznek nekik a méhészek cukrot ennivalót, hogy legyen mit enniük a méheknek, mert nekik ott az a feladatuk, hogy párosodjanak és nem is tudnak abból a pároztatóból kirepülni mert le vannak zárva csak egy kis rés van nekik amin kapják a levegőt de az is sűrűn szőt ráccsal van befedve, hogy a méhek ne tudjanak kimenni de levegőjük legyen. Aztán a here méhék nem gyűjtenek nektárt ők csak a párosodás miatt vannak és az anyakirálynő sem megy nektárért. Szóval nem tudnak maguknak élelmet gyűjteni arra a kis időre, ezért az ember ad nekik ennivalót. Ez a cukor meg nem kerül be a kaptárjukba és nem lesz belőle méz.
Amúgy sem tudnának a méhek kristálycukorból amit porítva adnak nekik mézzel elkeverve így egy porcukros ragacsos masszát kapnak abból mézet csinálni.
A párom és szülei méhészek innen tudom ezt.
Szóval csakis természetes cukor van benne. :)
Tessék kérlek, itt van mind a 14 fajta.
Az egy dolog, hogy régebben csak a fruktózt és a glükózt voltak képesek megtalálni benne.
jaj Istenem,aki nem ért hozzá,az nem tudom egyáltalán minek szól hozzá?
a méz monoszacharidokat tartalmaz,két nagy összetevője a gyümölcs és a szőlőcukor.a répa és a nádcukorral ellentétben a méz egyszerű cukrokból áll. 105 féle egyszerű cukor alkotja a mézet(pl izomaltoz,melezitoz,raffinoz,erloz,melibioz,mannoz)
a két legnagyobb arányú a gyümölcscukor(fruktoz) és a szőlőcukor.a méz édessége a gyümölcscukornak köszönhető a kristályosodási hajlam a szőlőcukornak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!