Hártya a zöldtea tetején?
Nem tudom, hogy mit rontok el tea készítésénél,
mert nekem rendszeresen ilyen hártya szerű valami képződik a tea tetején,
mintha olaj vagy zsírcsepp került volna bele.
Azért is zavaró, mert ivás közben a csésze oldalára tapad.
Az is lehet, hogy ez természetes és csak nekem zavaró. Ha nem, akkor érdekelne a megoldás.Köszi!
Koszi mindharmotoknak :)
1. Szerintem sem a minosegtol fugg ez,igazad lehet...
Mert azert a filteres is minosegi tea,csak lehet,hogy kevesebb a hatoanyaga,vagy nemtudom...
2. A vizko nem lehet,mert volt,hogy asvanyvizzel csinaltam,ugyanugy ott volt a hartya...
szerintem ez tenyleg ilyen,hogy "ott van"...
3.(utolso)
Probaltad mar ezt,ha "igazi" zoldteat ittal,hogy ugyanugy hartyasodik?
Szerintem ez mindig hartyasodik,mint ahogy az elso (szerintem helyesen) irta,hogy ezek az olajok a leveleben....
Most mar csak az a kerdes,hogy egeszseges e,vagy szedjem le kanallal? Mert az sikerult a multkor :D
Jó sok baromságot sikerült ideírni.
A hártya természetes jelenség, de nem "normális".
Akkor képződik, ha a teát túl sokáig áztatják és a csersavak is kezdenek kioldódni belőle, ettől lesz kesernyés íze.
A zöld teát nem szabad 100°-os vízzel leönteni, csak 90-95°-sal, és tényleg maximum 2-3 percig áztatni.
Ha így csinálod nem lesz hártyás és finomabb is lesz.
"A vizko nem lehet,mert volt,hogy asvanyvizzel csinaltam,ugyanugy ott volt a hartya...
szerintem ez tenyleg ilyen,hogy "ott van"... "
Egyébként kevered az ásványvizet a desztillált vízzel, az ásványvízban kifejezetten sok a vízkő...
Tegnap vettem vizforralot PHILIPS... tehat nemhiszem :D
es a tasakra ravan irva hogy 100C os vizzel kell leonteni :D
Elotte nem volt vizforralom,csak a kavefozovel engedtem forro vizet ki...azthittem nem eleg meleg (100 C)
nah de mindegy...
valoszinu azert nem lattok rajta semmit,mert tesztek bele cukrot,vagy citromlevet...en naturon iszom,es a zold tea ilyen (filteres)
nemirom,hogy mi az igaz,kinek van igaza,mert igazabol meg mindig nem tudni :D
majd most akarok venni "igazi" teafuvet :))))
Kivancsivagyok
Tovabbi szep delutant Nektek kedves teabarataim :)))
Jajjj es bocsesz :)))
Asvanyvizzelnem szabad csinalni,valahol olvastam,mert tul sok benne a kalcium,magnezium....Nah tehat asvanyi anyag es attol lehet vizkoves,ebben viszont tuti igazad van :)
Es elvileg olvastam meg,hogy vizforraloban sem szabad....csakis cserpedenyben...
de hol ilyet olvasok,hol olyat,ezert akartam "szemelyes"tapasztalatokat hallani/olvasni;)
jah es mindig csak 1 fajta bogrebol szabad inni,es nem szabad mosogatogel-lel elmosni a bogret...
Tehat ez egy nagyon osszetett dolog...
Tobb szempont is nagyon fontos :s
Valaki igy csinalja,valaki ugy...
Szerintem a hofok a fontos...
De hogy tenyleg a 100 fokos viz a jo,vagy a 90-95 fokos...
arra nem tudom a valaszt..
Lehet hogy a 100 fokos mar "megoli" a teaban levo hasznos anyagokat??
DE akkor miert irjak az okosok a dobozra,hogy 100 fok....???
En nem ertem...es komolyan ahany forumon neztem mindenki mashogy irja a hofokokat...
hmmm -_-
megkerdezem a kinai ismerosomet! Ismerek egyet az etterembol :)))) teeeenyleg
Kicsapódik a csersav a teában az áztatás miatt.
Általában nekem is a fekete tea szokott ilyen lenni. A többi féle fajta az nem.
Én a zöld teához egy kis 2,5 decis lábosban melegítem a vizet. Amikor meghallom a víz zubogását és látom hogy pici buborékok kezdtek felszállni a lábos aljáról, akkor le is veszem a tűzről. Kb. ilyenkor érheti el a víz az ideális 80-85 fokot. Ráöntöm a teára és 2 percig áztatom. Nekem ilyenkor a víz minőségétől függetlenül nem nagyon szokott megjelenni hártya és mire kiázik már annyira le is hűl, hogy iható legyen a tea.
Azt olvastam, hogy a hártya valóban a víz keménysége miatt képződik. Elvileg ha simán forraljuk a vizet akkor is hártya keletkezik a tetején, csak azt nem nagyon látjuk mivel nem színezi meg semmi. Láttam víztisztító kancsót és azon ez a hártyás probléma ki volt emelve. Elvileg ha azzal átszűrjük a vizet, meglágyítja és nem fog hártya keletkezni. Egyszer ezt is kipróbálom és leírom a tapasztalatokat ide.
Végül a túláztatás. Azt én is tapasztaltam, hogyha sokáig ázik a teafű, nagyobb mértékben jelenik meg ez a hártya. Erről én is azt olvastam valahol, hogy valamilyen savak áznak ki és attól bőrösödik meg a tea teteje. (szerintem ilyenkor érződik is rajta hogy savas a tea) Szóval ajánlott minden teafüvet adott ideig áztatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!