Ha nagyon megszorítjuk a szíjat, akkor melyek azok az ételek amiket a legnagyobb spórolással el tudunk érni?
krumpli az ugye olcsó,tehát krumplistészta,rakott krumpli csak simán mondjuk kolbásszal meg tejföllel,paprikáskrumpli,krumplipogácsa.
Szezonális dolgok: Lecsó,rántott cukkini,patiszon,
főzelékek is olcsón kitudnak jönni,pl krumplifőzelék,borsófőzelék.
És igen kimaradtak a húsok,amik a legtöbb bevásárlás nyugtáját megnyomják legalább egy ezressel egy családban.. Ami még olcsóbb az a comb,lapocka,egészben vagy darálva is kérheted. Ebből tudsz csinálni pörköltet,egy lightosabb chillis babot, vagy cukkinit megtöltöd darálthússal rá egy olcsóbb fajta reszelt sajt.
Ami olcsóbb húsok azok a máj,szív,zúza pl. sajnos ebből nem tudok ötletet mert egyiket se szeretem. Rántott májat ismerem meg pl rántott karfiol de tojás miatt ez se egy olcsó,max ha db-ra megtudod venni a tojást.
Bocsi ha nem tudtam segíteni.
jajjhát kihagytam a nálunk legjobb spórolás kaját a spenótos rakott tésztát:) Ezt 3 napig burkoljuk 3-an,igen kiadós:)
bacont nem rakok bele,főzőtejszínt ami drága helyettesítheted tejföllel, én csak paradicsomkarikákkal szoktam dísziteni.
grízes, lekváros, mákos, káposztás, dejós, krumplis, sajtos, sajtos-tejfölös, zöldséges tészta
rakottkáposzta, krumpli
paprikáskrumpli, rizses, tarhonyáshús
paradicsom, kménymagos, krumpli, zöldség, lencse, bableves
darálthússal töltött cukkini
pörkölt, rántott párizsi, sajt, cukkini, kelkáposzta
sült tarja, virsli, sajt, fasírt
csirkemáj
főzelékek-lencse, borsó, bab, spenót, par.káposzta
mákosguba, tejberizs, palacsinta, nudli, derelye
lecsó
Nyár van, viszonylag olcsón juthatsz zöldségfélékhez, amikből rengeteg mindent lehet varázsolni. Pl.
tökféleségeket rántani, főzeléknek, (lehet tölteni, bár ez nem biztos, hogy olcsó), tegnap pl. csillagtökből készítettem pörköltet, (=a fűszerezésen sok múlik)
Kelkáposztából nemcsak leves és főzelék, nagyon szeretem rántva is. (Cikkekre vágod, hogy mindegyikhez maradjon torzsa, ami összefogja a levelek, attól kezdve ugyanúgy mint a rántott karfiolt)
Karfiolból kiadósabb a pörkölt, különösen ha egy-egy szál répa-gyökér is kerül bele (karikára szelve), egy kis tejfölbe lisztet kavarsz, besűríted, főtt rizs körettel.
Paradicsomból: paradicsomos káposzta, paradicsomos krumpli, lecsó
Olcsók még a krumpliból készült kaják: ezekből kismillió változat van, ill. a főtt krumplival gyúrt tészták sütve-főzve is az olcsók közé tartozik
És természetesen olcsók a tészta-alapú ételek. Káposztás tészta, tojásos tészta, prézlis tészta, grízes tészta. Drágábbak a túrós-tejfölös, sajtos, és a különböző húsalapú mártásokkal leöntöttek.
A húsok közül legolcsóbbak a belsőségek: máj, zúza, a csirke far-hát-nyak-szárny, ebből kiadós nemcsak a pörkölt, hanem rizseshús, vagy tarhonyás. A pulyka-nyakból pl. isteni pörkölt készíthető, de ugyanígy a pulyka zúzából is kitűnő. (De régen főztem!)
Sokat tudsz spórolni, ha előre eldöntöd kb. egy hétre, hogy mit fogsz főzni.
Én mindig a vasárnapi ebédet döntöm el, abból úgy főzök, hogy valami maradjon a következő napra is. Pl. pörköltmaradékból tudsz készíteni a következő napon gulyáslevest, ahhoz már elég valami könnyű tésztaféle másodiknak.
Ha sült mellől a hagymás törtkrumpli marad, abból lesz a krumplistészta.
Pörkölt mellé a nokedlit mindig úgy főzöm, hogy abból másnap maradjon tojásos nokedlinek.
Végig-gondolod, hogy mit akarsz főzni, megnézed, mi van otthon hozzá, összeírod, amit venni kell, és a cetlivel mégy vásárolni. Kizárólag csak azt veszed meg, és nem amit meglátsz.
Minél kevesebbszer mégy a boltba, annál kisebb a csábítás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!