Eugenica kérdése:
Mi a kovász? Önmagában mi alkotja a kovászt?
Figyelt kérdés
2012. júl. 26. 17:50
1/12 anonim válasza:
azthiszem h rárakják a kenyeret pl az uborkára és akk úgy lesz a kovászos uborka
2/12 anonim válasza:
Ha az élesztős tésztába vagy kenyérbe tett kovászra gondolsz akkor az: élesztő cukorral elkeverve míg folyós nem lesz. Kevés liszt megy hozzá majd tej v víz. Tetejét lisztel meg kell szórni és így szépen hagyni érni.
3/12 anonim válasza:
A kovász lisztből, vízből és élesztőből áll. Az élesztőgombák elszaporítása a cél vele. A kovász maga pedig tartósabbá teszi a kenyeret, mint ha csak simán élesztővel készülne.
4/12 doboszoli válasza:
Igen, és hasonlóképpen jön létre a lódarázs is...D)
A kovász "önmagában" liszt és víz keveréke, valamint tartalmaz néhány millió, a kenyér kelését elősegítő ici-pici bacit.
Régen a kenyér sütését általában hetente végezték. A megkelt tésztából eltettek egy cipónyit a következő sütésre, amiben addigra jól elszaporodtak kelesztő (hasznos) baktériumok.
Lehet, hogy a Wiki másként fogalmaz, de a gyakorlatban ez a lényege.
6/12 doboszoli válasza:
Még az első válasz után írtam, tehát arra vonatkozik a lódarázsos poén(?) is.
7/12 doboszoli válasza:
Ja igaz! Nem baktérium, gomba. (biológia professzorom forog a sírjában...)
8/12 anonim válasza:
Jó poén volt az, Zoli, de azért azt az uborkásat nem szárnyalja felül semmi. :D :D :D
10/12 anonim válasza:
Hát az első válaszban... Bár lehet, hogy azt nem poénnak szánták, de jót nevettem rajta. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!