A kólába visszamegy a szénsav, ha a felrázás után nem bontom fel, hanem hagyom állni?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Talán nagyon lassan, de addig meg is romlik. :)
Próbáld a tudományok témakörben feltenni.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Igen - visszamegy!
Sőt, ha még hűtőszekrénybe is teszed, akkor sokkal hamarabb ... ugyanis a gázok folyadékban történő elnyelődése pontosan fordítottja a szilárd anyagok oldódásának.
A szilárd anyagok a minél melegebb folyadékban oldódnak be, a gázok meg a hidegebb-ben (abszorpciós hő - diffúziós hőmozgás).
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Ha nem bontod fel akkor ki sem megy belőle a szénsav. Szóval...
Ha megnyitod a kupakot akkor a levegő beáramlása a palackba aktivizálja a szénsavat benne. Ameddig nem jut bele levegő addig a szénsav csak várakozik és nem csinál semmit.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Itt azért van valami egyensúlyi helyzet a fizikai kémiai tudományok alapján.
A folyadékban elnyelt gáz (jelen esetben a cukros vízben a széndioxid) a felette levő "levegős rész" széndioxid (és a sok nyitogatás után némi levegő is) tartalmával folyamatosan egyensúlyban van. Ha csökken a folyadékmennyiség (azaz részleteiben de iszod meg a cólát), akkor növekszik a légtér, amit a folyadékból felszabaduló CO2 gáz próbál meg kitölteni. Minnél nagyobb a fölöttes légtér - s mivel a folyadékmennyiség meg csökken -
ezért egyre "gyengébbé" válik a lé, mert az egyensúlyra törekvő gázt sehogyan sem lehet a folyadékba visszakényszeríteni.
Illetve - gyakorlatilag lehetne - de az egésznek a komolyabb lehűtésével vagy valamilyen külső nyomással. Ám ezt egy üveg cóla esetében egyáltalán nem érdemes ... helyette mihamarabb meg kell inni - és kész!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!