Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » A sárgabarackban milyen...

A sárgabarackban milyen vitaminok, ásványi anyagok vannak?

Figyelt kérdés
esetleg hol találok olyan netes oldalt, ahol a különböző zöldségek/gyümölcsök vitamin és ásványi anyag tartalmát meg tudom nézni?
2009. júl. 1. 11:41
 1/5 anonim ***** válasza:

A sárgabarackról olvashatsz itt:

[link]


Nézz körül a honlapon, biztosan megtalálod a kérdésed második részére is a választ. Ajánlom figyelmedbe még a www.hoxa.hu-t is.

2009. júl. 1. 13:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
Ez az előbb lemaradt a www.hazipatika.com is nagyon jó. Ott is nézz körül!
2009. júl. 1. 13:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:

Szia!


Ezt találtam:

A sárgabarack fogyasztásának előnyös hatásai


AjánlóTáplálkozás - Az [origo] egészség dietetikai aloldala


Korábban:Egészséges gyümölcslevek - Milyen üdítőitalt vásároljunk?


Jobban véd a gyümölcs, mint a C-vitamin tabletta


Vitaminok a táplálkozásban

A gyümölcsöt magas C-vitamin (10 mg/100 g) és karotintartalom (1,8 mg/100 g) jellemzi, ezen kívül jó élelmi rostforrás (3,6 g/100 g). Jellemző ásványi anyagai: kálium, kevesebb foszfor, kálcium, magnézium. Béta-karotinban - melyből a legtöbb a magyar kajsziban van, a legkevesebb a rózsakajsziban - az egyik leggazdagabb gyümölcsünk. A béta-karotin a szervezetben alakul át A-vitaminná. Ez a vitamin nélkülözhetetlen a szem ideális működéséhez, szembetegségek esetén pedig kiegészítő kezelésként is jó hatású. Erősíti a körmöket és a hajat.

A barack tápanyagai szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos daganatok kialakulásának megelőzésében, erősítik az immunrendszert és fogyasztása jó hatású székrekedés esetén is. A természetes antioxidánsok közül kisebb mennyiségben tartalmaz likopint is, nagyobb mennyiségben pedig flavonoidokat. Mindkét vegyület gyulladáscsökkentő hatású, közömbösíti a szervezetben felszabaduló káros szabadgyököket, összességében pedig egészségvédő és betegségmegelőző szerepük van. Kutatások, kísérletek alapján ezek a vegyületek szerepet játszanak a rákos daganatok (például a prosztatarák) kialakulásának megelőzésében.

Feltört magjának hártyás héját távolítsuk el, és csak pár szemet együnk belőle (a mag amigdalint* - egy ciánvegyületet - tartalmaz, amelynek az alternatív gyógyászat rákellenes és gyógyító hatást tulajdonít, ezt azonban a tudományos kutatások nem támasztják alá).


Az aszalt sárgabarack egész évben fogyasztható. Rostanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, viszont nagy az energia- és a szénhidrát- (gyümölcscukor) tartalma. Az aszalt barack gyorsan képes energiát biztosítani szervezetünknek: édesebb, mint a friss barack, ezért sütéshez és desszert készítéséhez használjuk, de csak időnként együnk belőle édesség helyett. Felhasználhatjuk gyümölcskenyér sütéséhez is, müzlik alkotórészeként, stb. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a friss barackban 48 kcal/100 g energia van, az aszalt sárgabarackban viszont 307 kcal/100 g. Szénhidráttartalma: 70 g/100 g. Cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása.


Üdv!

2009. júl. 1. 14:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:
nagyon rendesek vagytok, köszönöm szépen!:)
2009. júl. 2. 08:38
 5/5 anonim ***** válasza:

Pontosan EZ van a sárgabarackban :)


[link]

2009. júl. 3. 16:29
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!