Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mitől vált ilyen állagúvá a méz?

Mitől vált ilyen állagúvá a méz?

Figyelt kérdés
Találtam egy fél üveg mézet a szekrényben, utoljára két hónapja használhattam talán. Ízre nincs semmi baja, de alul olyan, mintha megfagyott volna, apró fehér légbuborékokkal van tele, és amikor oldalra döntöm az üveget, arról a részről nem is folyik el a méz. A tetején sem teljesen mézállagú, kicsit kásásabb, darabosabb lett az egész. Tudtommal a méz nem tud megromlani. Mi történhetett vele?
2012. ápr. 24. 05:20
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
"Becukrosodott", kiült a cukor az aljára. Semmi bajod nem lesz tőle. Ha forróvízbe rakod, elmúlik.
2012. ápr. 24. 05:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 doboszoli ***** válasza:
100%

Ahogy az előttem szóló írja.

Kristályosodásnak mondja a szakma, méhészmester barátom szerint, ez a JÓ méz ismérve, minden ellenkező híreszteléssel szemben. Pl. a repceméz a leggyorsabban kristályosodó mind közül.

2012. ápr. 24. 06:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:

Én egyszer Svájcból kaptam ajándékba egy pohár mézet, az egész pohárban ilyen kicukrosodott állagú méz volt. Olyan, mint a fagyni kezdő zsír. A srác magyarázta, hogy ez nem "hibás", hanem a legjobb minőség. Viszont kispiacon vettem most egy üveg mézet, hátáron túlról hozták, olyan, mint ha kölnizték volna, annyira illatos, gondolom nem is minőség ez, az ára sem erre enged következtetni, s az asszonyság félre fordította az üveget, egy nagy buborék mozdult így el, s azt mondta a nő, ez annak a jele, hogy soha nem fog kicukrosodni.

Így aztán nem tudom, most a jó méznek az ismérve, hogy cukrosodik állás közben, vagy a gyengének? De valóban, meleg vízbe állított edényben visszanyeri az állagát:)

2012. ápr. 24. 06:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
A valódi méz állás közben mindig becukrosodik.
2012. ápr. 24. 07:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Az igazi méz kristályosodik, tehát az a jó még amelyik állás közben ahogy itt mondták "megfagy" :)

A melegvíz valóban megoldás rá :)

2012. ápr. 24. 08:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

A valódi méz kikristályosodik, de fajtától függöen nem egyformán, van amelyik virág méze hamar, van amelyik meg nagyon lassan kristályosodik.

De ha a mézet "élelmes" valaki cukros vizzel szaporitja, az is kiválik idövel.


A megoldás, megbizható helyen venni a mézet.

2012. ápr. 24. 08:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

A bekristályosodott méz is nagyon finom. Ez nem a romlás jele, szóval nincs vele probléma.

Ha újra folyóssá akarod tenni a mézet, akkor állítsd bele egy vízzel teli lábosba és melegítsd de a víz mindig csak kéz meleg legyen, nem szabad túlmelegíteni, forralni, mert az nem tesz jót a méznek.


A virágmézek, vegyes mézek hamar kikristályosodnak, egyedül az akác méz az amelyik még évek múlva sem kristályosodik meg, csak hosszú idő után.

Vagy hőmérséklettől is függ.

2012. ápr. 24. 10:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 mustafa33 ***** válasza:
Max. 40°C vízbe szabad beleállítani a mézes üveget. Magasabb hőnél elvész a mézből az értékes tartalma.
2012. ápr. 24. 22:01
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!