Mitől vált ilyen állagúvá a méz?
Ahogy az előttem szóló írja.
Kristályosodásnak mondja a szakma, méhészmester barátom szerint, ez a JÓ méz ismérve, minden ellenkező híreszteléssel szemben. Pl. a repceméz a leggyorsabban kristályosodó mind közül.
Én egyszer Svájcból kaptam ajándékba egy pohár mézet, az egész pohárban ilyen kicukrosodott állagú méz volt. Olyan, mint a fagyni kezdő zsír. A srác magyarázta, hogy ez nem "hibás", hanem a legjobb minőség. Viszont kispiacon vettem most egy üveg mézet, hátáron túlról hozták, olyan, mint ha kölnizték volna, annyira illatos, gondolom nem is minőség ez, az ára sem erre enged következtetni, s az asszonyság félre fordította az üveget, egy nagy buborék mozdult így el, s azt mondta a nő, ez annak a jele, hogy soha nem fog kicukrosodni.
Így aztán nem tudom, most a jó méznek az ismérve, hogy cukrosodik állás közben, vagy a gyengének? De valóban, meleg vízbe állított edényben visszanyeri az állagát:)
Az igazi méz kristályosodik, tehát az a jó még amelyik állás közben ahogy itt mondták "megfagy" :)
A melegvíz valóban megoldás rá :)
A valódi méz kikristályosodik, de fajtától függöen nem egyformán, van amelyik virág méze hamar, van amelyik meg nagyon lassan kristályosodik.
De ha a mézet "élelmes" valaki cukros vizzel szaporitja, az is kiválik idövel.
A megoldás, megbizható helyen venni a mézet.
A bekristályosodott méz is nagyon finom. Ez nem a romlás jele, szóval nincs vele probléma.
Ha újra folyóssá akarod tenni a mézet, akkor állítsd bele egy vízzel teli lábosba és melegítsd de a víz mindig csak kéz meleg legyen, nem szabad túlmelegíteni, forralni, mert az nem tesz jót a méznek.
A virágmézek, vegyes mézek hamar kikristályosodnak, egyedül az akác méz az amelyik még évek múlva sem kristályosodik meg, csak hosszú idő után.
Vagy hőmérséklettől is függ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!