Az egyes élelmiszerek kalória, zsír és szénhidrát tártalma változik hőkezelés során?
Figyelt kérdés
Mivel ki szeretném számolni az elkészített ételek kalóriatartalmát, elegendő-e összeadni a hozzávalók kalóriaértéket vagy van-e valami vesztesség sütés-főzés folyamán?2012. febr. 27. 08:08
1/4 anonim válasza:
Nem változik,csak a víz távozik az ételből, annak pedig nincs kcal értéke. Meg annyival nő amennyi zsírt szív magába pl zsírban sütés közben.
2/4 anonim válasza:
Kalóriaszámolás során mindig a nyers élelmiszerek kcal-tartalmát kell számolni.
Az elkészités soránsokszor a viztartalom változik és ezzel a 100 g-ra vetitett kcal-érték is, de a már belefözött adagé nem (pl. 100 g nyers hús megsütve lehet 70 g, ettöl még ugyanannyi a kalóra benne).
Az ételkészitésnél viszont fontos figyelembe venni a felhasznált zsiradék, izesitöanyagok kalóriáját is, mert az sokat számithat.
Tehát alapesetben az ÖSSZES hozzávalót nyersen, fözésre elökésitve kell lemérni, és ezek kalóriatartalmát összeadni. Kalória ki nem tud menni, se belejönni magától.
3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a hozzászólásokat!
2012. febr. 27. 08:51
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!