Teljes kiőrlésű 1 szelet rozskenyérben mennyi kalória, ill. szénhidrát van?
Sziasztok!
Cukorbeteg vagyok,eddig "zsömlében"számoltam,de most azt mondta az orvos,jobb lenne ha áttérnék a teljes kiőrlésű rozskenyérre,akkor csökkenthetnénk az inzulin adagomat is.Vettem a Lidl-ben ilyen kenyeret,nagyon sötétbarna,500 gr-os,nehéz kenyér.Sajnos nincs rajta a kalória és a szénhidrát tartalma.Tudnom kellene.Előre is köszönöm a segítséget,aki esetleg tudná!
Én azt tudom, hogy egy fél cenits, kb, 14.8 cm-es teljes kiőrlésű tönkölybúza kenyérben, körülbelül 10-15 gramm. Mivel 100 grammban van 63 gramm, akkor egy 22 grammos szeletben ennek megfelelően lesz a mennyiség.
Igaza volt az orvosodnak, sokkal több energiád lesz és később leszel éhes, ez szinten fogja tartani a cukrodat sokáig, nem emeli meg hirtelen.
De én utálom azt a rozskenyeret, szerintem ehetetlen, ezést szoktuk a Félegyházi pékségnek a teljes kiőrlésű tonkölybúza kenyerét venni. A tönkölybúzában 6x több a fehérje, mint a sima fehérlisztben.
De a DM-ben láttam ilyen fajtájú, bio teljes k. tönkölybúza kenyeret.
Tény, hogy a teéjes kiőrlésű kenyereknek (teljesen mindegy, hogy búza, rozs kukorica) lassabb a felszívódása. Mégpedig a rosttartalma miatt.
A felszívódási sebesség alapján soroljuk be az élelmiszereket úgynevezett glikémiás index alapján.
Minnél alacsonyabb ez a szám, annál lasabban szívódik fel a szervezetben a szénhidrát, tehát nem emeli meg gyorsan a vércukor szintet.
De az inzulin adagod nem attól függ, hogy milyen gyorsan vagy milyen lassan szívódik fel, hanem attól, hogy összességében mennyi CH került a szervezetedbe.
Termésetesen az sem mindegy, hogymilyen gyorshatású inzulinod van.
A fiamnak régebben Insulatard-ja volt, nos azt az inzulint már étkezés előtt fél órával be kellett adnia.
Jelenleg Novorapid-ot használ, ez sokkal gyorsabban fejti ki a hatását, és bőven elég étkezés után beadnia.
Szóval szénhidráttartalmilag nagy különbség nincs a kenyerek között, inkább csak a felszívódási sebességükben és abban, hogy a teljes kiőrlésűtől később éhezel meg.
Nem akarlak elkeseríteni, de inzulin adagolás szempontjából nagy változásra ne számíts kenyér váltás után sem.
Az viszont igaz, hogy a jól lakottság érzeted nagyobb lesz kevesebb ételtől is.
Ha bármiben segíthetek priviben is írhatsz. Sokat tapasztaltam a cukorbeteg fiammal.
Én is cukorbeteg vagyok. II.type.
Viszont nem eszem semmit, ami gabonából készül. Sőt nem eszem 30 gr CH-ot sem napi átlagban. Most már kilencedik hónapja.
Tehát nem viszek be azért komplex cukrot, hogy utána legyen mire gyógyszert bevennem, vagy inzulint adnom.
Így számolgatnom sem kell semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!