Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Miert TEA vaj a tea vaj? :DD

Miert TEA vaj a tea vaj? :DD

Figyelt kérdés

2012. febr. 20. 08:58
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
13%
Régen elsősorban kórházakban adták a betegnek reggelire: 2 db. zsemle v. kifli, 2 szelet szalámi és 1 csésze tea. Akkora csomag vajat adtak mellé, hogy a zsömle, kifli megkenéséhez pont elegendő volt. Szerintem azért nevezték el TEA-vajnak.
2012. febr. 20. 09:28
 2/13 karsa ***** válasza:
89%

Sokféle sztori kering róla, pl. az, hogy a tibeti jakvajas tea alapján.

Nekem a leghihetőbb magyarázat az itteni legalsó:

http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__egyeb-kerdesek_..

=======================================================================

NyK válasza:

Mivel nem volt valószínű, hogy száz éve a teavaj elnevezésénél Magyarországon olyan behatóan ismerték volna a tibeti teakultúrát, utána néztem a dolognak. Igazi K un K történet:

Teavajnak csak az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén nevezik a magas zsírtartalmú vajat. Létezik az osztrákoknál, cseheknél, szlovákoknál, szlovéneknél és horvátoknál is, máshol nem. A Teebutter szót csak az osztrákok használják, a németek csak a Buttertee-t ismerik, és ott a tibeti vajas teát jelenti.

A Teebutter szónak pedig eredetileg semmi köze sincs a teához. Egyszerűen egy betűszóról van szó, ahol a "TE" a sziléziai Teschen tartományt, az E az Erzherzögliche (főhercegi) címet. A legjobb vajat a monarchiában Frigyes tescheni főherceg sziléziai tejüzemeiban, a mai Cieszyn-ben termelték, és onnan vitték a bécsi udvarba. Ennek márkajelzése volt 1895-től kezdve a "TE.E.", ami aztán tee formában köznevesült az egész országban, majd az utódállamokban. Frigyes hercegnek az ausztriai családi kastélyának 8Schloss Albertina) honlapján is leírják a sztorit: "Seit 1895 wurde die TE.E.-Butter aus der Te(schener) E(rzherzoglichen) Molkerei nach Wien geliefert, woran noch heute die Bezeichnung "Teebutter" erinnert."

Sziléziában ma is számon tartják, hogy Cieszyn-ben (Teschen-ben) készült a monarchia legjobb vaja. Ráadásul ők nem is tudnak róla, hogy az előtag teát jelent, mivel lengyelül teljesen másként hangzik a teát jelentő herbata szó. Ők ma is úgy tudják, hogy földrajzi eredetmegjelölésről van szó: "Na sniadanie dawniej smarowało się chleb masłem wyrabianym w Cieszynie o nazwie "TEBUTER" / masło cieszynskie/ Teschener Butter."

2012. febr. 20. 09:38
 3/13 anonim ***** válasza:
70%

az is egy verzió, hogy az angolok a teázáshoz vajas kekszeket fogyasztottak, reggel pedig vajas pirítóst.

tehát valahol összefügg a tea fogyasztásával.

ma már inkább megkülönboztető jelzéssel bír, vagyis a teavaj finomabb, lágyabb , krémesebb (jó esetben ), mint pl a sütő,-vagy főzővajak, és a zsírja is magasabb, akár 85 %-os is lehet.

az átlag étkezési vaj 80 %-os, a sütő,-főzővajak általában 70 % zsírtartalmúak.

2012. febr. 20. 09:53
 4/13 anonim ***** válasza:
46%
A teavaj állati eredetű, míg a margarin növényi.
2012. febr. 20. 10:23
 5/13 anonim ***** válasza:
59%

Utolsó miért lett lepontozva? Tök igaza van.

A sütő margarin az margarin, nem vaj. A vaj manapság olyan drága, hogy sütéshez nem használjuk. A Flora, Delma meg társai sem tejből vannak, hanem növényi olajból, amit hidrogéneznek azért lesz kemény.

Azt hittem ez mindenki számára nyilvánvaló.

2012. febr. 20. 11:13
 6/13 anonim ***** válasza:
55%

hol olvastál margarinról, itt mindenki vajról beszélt...

ha valaki keveri a szezont a fazonnal, arról nem tehet egy válaszoló sem!

senki nem vitatta, hogy a vaj állati eredetű, a margarin pedig növényi zsírral készült.

a Ráma az, amit tejesmargarinnak hívnak, így nyomokban tejet is tartalmazhat:)

és a kérdés is a VAJRA irányult.

2012. febr. 20. 11:27
 7/13 anonim ***** válasza:
70%

"ma már inkább megkülönboztető jelzéssel bír, vagyis a teavaj finomabb, lágyabb , krémesebb (jó esetben ), mint pl a sütő,-vagy főzővajak, és a zsírja is magasabb, akár 85 %-os is lehet"

4-es válaszoló ihlette gondolom 5-ös hozzászólását, mert én sem nagyon láttam sütővajat pl a Tesco-ban, csak sütőmargarint. De most már kíváncsi vagyok ki az aki vajjal süt, főz? Biztos van ilyen, de az kénytelen lesz teavajjal vagy márkázott vajjal főzni, szóval nem értem a hozzászólást, arra reagáltam.

Annyira én sem vagyok értelmi sérült, hogy ne látnám, a kérdés a vajról szól. De elismerem hogy én vagyok a hülye. Ez mostanában itt nem is kérdés.

2012. febr. 20. 11:58
 8/13 anonim ***** válasza:

Én pedig több, mint 40 évet dolgoztam a tejes szakmában, és bizony volt, van, létezik főzővaj is, ami 70 % zsírtartalmú.

az én szakmai életemben szállítottunk a boltoknak, mint a zsírt, úgy lehetett kimérve is kapni a főzővajat, meglehetősen olcsón.

Azt, hogy most melyik hazai megmaradt tejipar gyárt, sajnos nem tudom, de az Eu-ból is kerülhet be a hazai polcokra.

nálunk kevésbé terjedt el a vajjal való főzés, mint más országokban.

Valószínmüleg én vagyok már nagyon öreg XDD.

2012. febr. 20. 12:20
 9/13 anonim ***** válasza:

Elnézést kérek, akkor félreértettük egymást. Elhiszem neked, hogy van/volt főzővaj, de az az igazság, hogy én ilyennel eddig, közforgalomban (értsd Auchan, Tesco és egyéb hipermarketek, boltok ahol az ember a napi bevásárlást végzi) nem találkoztam.

Teavajat is szoktam néha vásárolni, ott még nem láttam. A vaj egyébként ahhoz rendkívül drága, hogy főzzek süssek vele.

A magyar konyhában összességében nem elterjedt a főzővaj használata, bizonyára azért volt nekem is ismeretlen és ezért asszociáltam a margarinra. Ezért mégegyszer elnézést kérek.

2012. febr. 20. 12:43
 10/13 anonim ***** válasza:
Semmi baj, fátylat rá:))
2012. febr. 20. 13:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!