Mien íze van a padlizsánnak?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Én imádom a padlizsánt. Az én töltött padlizsánom a következő:
A padlizsánt félbe vágom hosszában, a két végét is lenyisszantom.Megpucolni nem kell. A belsejét kivájom, mint a töknek és félreteszem. Ne ijedj meg, ha nem fakanállal dolgozol akkor a padlizsán nagyon hamar elszíneződik, de ez csak esztétikailag gond, az ízén nem változtat semmit. Kivajazott tepsire helyezem az üres padlizsánt és elkészítem a tölteléket.
Darált hús olajon megpárolok, és amikor félig puha, hozzá teszem az előzőleg kiszedett padlizsán belsejét amit felkockáztam már. Só, bors, esetleg vegeta, kis petrezselyem zöld, esetleg oregano, vagy bármilyen fűszer amit szeretsz. Lepirítom teljesen a padlizsános husit. Tehát a levét elpárolom. A padlizsán ugyanis majd levet ereszt. Nem kell fedő az edényre amiben főzöd. Amikor készen van, betöltöd a padlizsánokat a tetejüket meszórod reszelt sajttal és fólia alatt megsütöd. Sütés vége előtt öt percel leveszed a fóliát, ez alatt szép pirosra megsül a sajt. Nagyon finom és kiadós étel! A töltelék variációk száma végtelen.... Gombás, főtt tojásos stb......
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Hát aki eddig evett belőle még mindenkinek ízlett!
Küldök néhány receptet még.
PADLIZSÁNKRÉM
(1.) Egy közepes padlizsánhoz végy két nagy vöröshagymát, három közepes paradicsomot, három gerezd fokhagymát és 0,5 dl olajat. A felkockázott vöröshagymát fonnyaszd meg a felhevített olajon, majd add hozzá a megtisztított és kis kockákra vágott padlizsánt, sózd, borsozd, törd bele a fokhagymát, majd fedő alatt lassú tűzön - olykor megkeverve - párold, míg a padlizsán meg nem puhul. Ha már a leve is elpárolgott, add hozzá a meghámozott és felkarikázott paradicsomot, s kevergetve, fedő nélkül süsd még néhány percig. Kapcsold ki alatta a tüzet, passzírozd pépesre a krémet, majd hagyd kihűlni. (Zárt edényben, hűtőszekrényben napokig eltartható.)
PADLIZSÁNKRÉM (2.)
Végy két közepes padlizsánt, egy fej lilahagymát, 3 evőkanálnyi majonézt és egy kis sót. A padlizsánt süsd meg héjában, majd ha kihűlt, hámozd meg, s vágd (daráld) pépesre. A lilahagymát vágd apró kockákra, s add a padlizsánhoz. Végül a masszát sózd meg, s jól keverd össze a majonézzel.
Padlizsánkrém 3
A padlizsánokat láng fölött héjában megsütöm, és ha megsûlt, letisztítom a sült héját. Hagyom egy pár percig, hogy lecsöpögjön a leve. Ezalatt majonézt keverek ki egy v. két tojásból, egy kiskanálnyi mustárból és majonézbõl; de jó a kész majonéz is; a hagymát is apró kockákra vágom. Ha ez megvan, a padlizsánokat egy nagy kés fokával apróra, krémesre vágom, hozzáadom a majonézt ízlés szerint és a kockára vágott hagymát. Összekeverem és kész a finom krém. Jó étvágyat !
Padlizsánkrém Fűszres pikáns
1,5 kg padlizsán
2-3 gerezd fokhagyma
20 dkg vöröshagyma
10 dkg sütőmargarin
friss koriander
fűszerpaprika
frissen őrölt bors
tengeri só ízlés szerint
Elkészítés:
A padlizsánt megmossuk, majd sütőben 200 fokon puhára sütjük. Ezután kicsit pihentetjük, majd lehúzzuk a héját, és fakéssel püré jellegűre vágjuk.
Kevés margarinon a finomra vágott hagymát és fokhagymát megpároljuk, majd kihűtjük.
Habüstben a margarint habosra keverjük, fűszerezzük, majd hozzákeverjük a pürére vágott padlizsánt.
Fogyasztható házi kenyérrel, lángossal vagy ciabattával.
A padlizsános falatokhoz gazdag, enyhén savas száraz fehérborok, de leginkább a Napbor illik. Intenzív, szép, harapós érett illatok, vibráló ízek és erőteljes zamatok jellemzik ezt a fehérbort. Gazdag és meleg tüzű, hosszú utóízében kellemes fanyarka sejlik fel.
Padlizsán és juhsajt olajos páclében
Hozzávalók:
4 db közepes méretű padlizsán, fél liter olívaolaj, 1-1 csokor rozmaring és oregano, 1 db chili paprika, 50 dkg juhsajt, 2 dl vörösborecet, darált feketebors, só
Elkészítése:
Vágjuk kisebb darabokra a padlizsánt, majd szórjuk meg sóval, keverjük össze, és tegyük egy szűrőedénybe. Pár órára tegyük hűtőbe, hogy a felesleges lé ki tudjon csepegni belőle. Hevítsünk fel egy nagy serpenyőben kevés olívaolajat, majd pár adagonként erős lángon pirítsuk meg a padlizsándarabokat. Közben fűszerezzük darált borssal, felkarikázott chili paprikával és állandóan kevergetve addig süssük, míg puha nem lesz. Ha elkészült, tegyük egy tálba, öntsük rá a borecetet, adjuk hozzá a nagyobb darabokra felvágott juhsajtot, öntsük rá az olívaolajat és tépkedjük hozzá a fűszerek levelét is. Óvatosan keverjük össze, majd töltsük jól zárható üvegekbe. Hűtőbe téve pár nap elteltével fogyaszthatjuk is. Padlizsán helyett használhatunk sült paprikát is.
Fűszeres pácolt sajtok
Hozzávalók:
4 csomag mozarella sajt, 20 dkg Anikó sajt, 30 dkg fűszeres kecskesajt, 20 dkg füstölt juhsajt, 2 db camembert sajt, 30 dkg feta sajt, 2 üveg olívaolaj, 2 evőkanál pesto, 5-6 darab napon szárított paradicsom, 5-6 szem egész bors, 1-1 szál friss rozmaring, kakukkfű, oregano, 10 db koktélparadicsom
Elkészítése:
Tépjük négy darabba a mozarellát, a többi sajtot pedig vágjuk vastagabb szeletekre. Keressünk két darab, körülbelül egy literes öblös üveget. Szórjunk az aljára pár szem egész borsot és pár darab aszalt paradicsomot. Helyezzünk rá egy-egy fűszerágat, majd tegyünk pár darabot a sajtszeletekből, és az összetépett mozarellából. Kanalazzunk rá pestót, majd tegyünk rá pár szem koktélparadicsomot. Ismét sajtok következzenek, fűszerág, pesto, s végül paradicsom kerüljön a tetejére. Ha megtelt az üveg, öntsük fel olívaolajjal, zárjuk le jól, és tegyük a hűtőszekrénybe. Egy nap érlelés után fogyaszthatjuk. A sajtokat variálhatjuk kedvünkre, a fűszerezés is megváltoztatható saját ízlés szerint: nagyon finom például reszelt fokhagymával, olajbogyókkal, friss bazsalikomlevéllel, őrölt köménnyel, mentával vagy citrommal.
Fokhagymás-gyömbéres olaj
Hozzávalók: fél liter olívaolaj, 8 gerezd fokhagyma, ujjnyi darab friss friss gyömbér.
Elkészítése: A fokhagymát és a gyömbért tisztítsuk meg, az utóbbit akár csíkokra is vághatjuk. Tegyük a fűszereket egy üvegbe, majd óvatosan öntsük rá az olívaolajat. Zárjuk le szorosan az üveget, majd hagyjuk állni néhány napig.
Pikáns fűszerolaj
Hozzávalók: fél liter olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 3-4 db szárított chili, 5-6 szem borókabogyó, 1 kiskanál koriandermag, 2-3 babérlevél, mokkáskanálnyi egész bors
Elkészítése: A fokhagymát és a chilit tisztítsuk meg, majd a fűszerekkel együtt tegyük egy üvegbe (a fűszereket akár muszlinkendőbe is köthetjük). Óvatosan öntsük fel az olajjal, majd jól zárjuk le az üveget, és érleljük néhány napig az olajat száraz, hűvös helyen.
Édes-pikáns ecet
Hozzávalók: 10 dkg cukor, 1 mokkáskanál só, fél narancs reszelt héja, 5-5 g bors, édes paprika, köménymag, és reszelt szerecsendió, 1 liter 10%-os ecet
Elkészítése:
A fűszereket és az ecetet tegyük egy edénybe a sóval és a cukorral, majd kevergessük addig, míg a só és a cukor teljesen fel nem oldódik. Néhány napig pihentessük egy alaposan lezárt edényben, majd szűrjük át dekoratív üvegbe.
Padlizsános pizza padlizsánsalátával
Hozzávalók:
1,5 kg padlizsán
50 dkg hámozott paradicsom
20 dkg parmezán
40 dkg vegyes salátalevél (radiccio, rukkola, lollo rosso, lollo verde)
15 dkg pizza mozzarella
1 üveg paradicsomszósz
2 gerezd fokhagyma
10 dkg fekete olívabogyó
bazsalikom
olívaolaj
20 dkg liszt
A padlizsánt felkarikázzuk, besózzuk. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk. A padlizsánt megforgatjuk lisztben, olívaolajban megsütjük. Miután megfordítottuk a szeleteket, mindegyiket megkenjük paradicsomszósszal, meghintjük parmezánnal. (Sütőben is elkészíthetjük).
A pizzatésztát kinyújtjuk, megkenjük reszelt fokhagymával és őrölt vagy friss bazsalikommal ízesített paradicsompürével, rátesszük a megsült padlizsánszeleteket, rárakjuk az olívabogyót, meghintjük a pizza mozzarellával, végül sütőben vagy kemencében megsütjük.
A kaliforniai paprikát apró kockákra vágjuk, a paradicsomot is feldaraboljuk, majd összekeverjük az összetépkedett salátalevelekkel. A maradék padlizsánból, amit nem tettünk a pizzára, tornyot építünk: egy szelet padlizsán, rá egy kanálnyi saláta, ismét padlizsán.
6 személyre
HOZZÁVALÓK:
25 dkg darált sertéshús
50-50 dkg paradicsom, padlizsán és cukkini
3 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olaj
1 tojás
15 dkg reszelt parmezán sajt
kakukkfű
babérlevél
petrezselyem
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
A paradicsomokat és a padlizsánokat felszeleteljük. A cukkinikat felkarikázzuk. 2 hagymát apróra vágunk, a harmadikat lereszeljük. A hagymát és a zúzott fokhagymát 2 evőkanál olajban megpároljuk, majd hozzáadjuk a húst, a felvert tojást és 2 evőkanál apróra vágott petrezselymet. Jénai tálat olajjal kikenünk, a húst és a zöldséget váltakozva lerakjuk, minden réteget sóval, borssal meghintünk. A tetejére paradicsom kerüljön. Rátesszük a babérlevelet, megszórjuk kakukkfűvel és reszelt sajttal. Meleg sütőben megsütjük.
Padlizsános töltött marhasült
Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy padlizsán (300 g)
só
bors
1 közepes + 1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagy piros húsú paprika
10-15 friss bazsalikomlevél
10 friss citromfűlevél
2-3 szál petrezselyem
2 nagy szelet marhafelsál (800 g)
1 kk. +2 +2 evőkanál olaj
2 tojás sárgája
5-6 evőkanál zsemlemorzsa
6-8 szelet füstölt szalonna (bacon)
30 g vaj vagy margarin
2 dl húsleves
1. A padlizsánt megmossuk, kettévágjuk késheggyel bekockázzuk, fél órára besózzuk. A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, a közepes hagymát finomra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, apróra felkockázzuk. A zöldfűszereket leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük és felaprózzuk. A hússzeleteket megmossuk, szárazra törölgetjük, majd folpackkal letakarva kíméletesen kiverjük, és besózzuk.
2. A padlizsánt leöblítjük, alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet, majd vágott felével lefelé 1 kk. olajjal kikent serpenyőbe fektetjük, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 10-12 percig pároljuk, sütjük. Tányérra borítva hűlni hagyjuk. A serpenyőbe öntünk 2 evőkanál olajat, és megfonnyasztjuk benne a felaprózott hagymát.
3. A padlizsán belsejét kivájjuk. Hozzáadjuk a párolt hagymát, az áttört fokhagymát, a paprika kockákat, zöldfűszereket, tojás sárgákat és a zsemlemorzsát, végül ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, és jól összedolgozzuk. (Ha túl lágynak folyósnak találnánk a masszát, további 1-2 kanál zsemlemorzsát vagy reszelt sajtot adhatunk hozzá.
4. Kissé egymásra csúsztatva az egyik szelet húsra fektetjük a szalonnaszeleteket, tetejükre halmozzuk a tölteléket, és betakarjuk a másik hússzelettel. Sűrű öltésekkel körbevarrjuk, gömbölydedre igazítjuk, végül sonkaszerűen megkötözzük, hogy szabályos kerek szeleteket kapjunk.
5. A maradék 2 evőkanál felforrósított olaj és vaj/margarin keverékében, élénk tűzön, minden oldalán hirtelen megpirítjuk a húst. Mély sütőedénybe tesszük, megszórjuk frissen őrölt borssal, és meglocsoljuk a zsiradékkal, amelyben elősütöttük. Aláöntjük a húslevest, mellédobjuk a vastagon felkarikázott, nagy fej hagymát, aztán lefedjük, saját levével locsolgatva puhára pároljuk, végül fedő nélkül pirosra sütjük. (KB. 1 és fél óra)
6. Alufóliával letakarva hagyjuk egészen kihűlni. Eltávolítjuk a kötöző és a varrózsineget, aztán kb. 1 cm vastagon felszeleteljük, és lapos tálcára helyezzük. Ha melegen fogyasztjuk, szeletelés előtt 15 percig pihentetjük, mert különben szétesik ma töltelék. Hagymás petrezselymes krumplit, párolt vegyes zöldséget vagy idény salátát kínálhatunk mellé.
Padlizsánragus tészta
Mitől olyan eszméletlenül finom ez a tészta? A gombától, a sonkától, a padlizsántól.
Hozzávalók:
25 dkg durum spagetti
30 dkg padlizsán
20 dkg cukkini
30 cm póréhagyma
15 db apró gomba
20 dkg sovány sonka
2 db zöld paprika
1 kávéskanál cukor
friss bazsalikom
friss oregano
szerecsendió
őrölt bors
1 mokkáskanál ételízesítő
2 dl tejszín
parmezán sajt
só
olívaolaj
Fontos megemlíteni ennél az ételnél, hogy a padlizsánnak van egy olyan tulajdonsága, hogyha fémmel érintkezik, azonnal befeketedik a húsa. Ezért fa késsel és kanállal kell vele dolgozni.
Feltesszük a tésztavizet forrni. Hámozatlanul 1 cm-es szeletekre, majd hasábokra vágjuk a padlizsánt. Megpirítjuk, félrerakjuk.
A negyedekre vagy félbe vágott, ételízesítővel megszórt gombát megpirítjuk, amikor elfőtt a leve, a csíkokra vágott sonkával folytatjuk. Hozzáadjuk a felkarikázott pórét és paprikát, letakarva pároljuk 3-4 percig.
Visszatesszük a padlizsánt, felöntjük a tejszínnel, fűszerezzük, és további 3-4 percig pároljuk. A kifőtt tésztát, leszűrve, öblítés nélkül, forrón hozzáadjuk. A tetejére parmezán forgácsot szórunk.
Padlizsánkrém
Hozzávalók:
2 padlizsán
2 gerezd fokhagyma
frissen darált bors
olívaolaj
só
Elkészítési mód:
A padlizsánt karikázzuk fel és extra szűz olívaolajban mindkét oldalát süssük barnára. Itatós papírral távolítsuk el a felesleges olajat. Ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót. A fokhagymát reszeljük apróra vagy törjük pici darabokra, és turmixoljuk össze.
Válogass kedvedre! Nekem ennyi a padlizsános recepttáram. Kíváncsian várom én is mások ötleteit!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
:)) Minden, amitöl felsz, abba jobb belemenni!
Tehat: menj bele a padlizsanba! :DDD
Komolyra forditva a szot: Tehat: kostold meg! :)
(Szerintem is jo, mint minden zöldseg, de izek es pofonok., ferjemet meg nem tudtam ravenni, h kiprobalja. :( En szeletelve olajban kisütve szeretem a legjobban, ezt lehet szendvicsbe is tenni, vagy köretkent husokhoz...stb Kenyerre kenve sajat recept: lereszelve, kis soval, citromlevel, kis fokhagymaporral kb. 15 percig parolni, hütöböl kiveve masnapra az igazi.)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
ÍZETLEN. Mint a cukkini.
Nulla értelme van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!