Hogy készül a bor, a pálinka, a rum a pezsgő, a konyak, a whiskey, a vodka, az abszint?
A bor, konyak, és pezsgő szőlő alapúak
A bort nem írnám le.
A pezsgőnél az alapbort üvegben érlelik, és egy likőrrel elérik hogy szénsavas legyen
A konyaknál az alapbort - fehérbort - kétszeri lepárlással készitik el, majd tölgyfahordóban érlelik minimum 2 évig. De egy XO jelzésű (Extra old) konyak akár 20 évig is érlelt.(csak azt hivjuk konyaknak, ami a Franciaországi Cognac vidékén készül.. )
A rum a cukorkészítés melléktermékéből a melaszból készül, lepárlással, égetett szesz.
A whiskey attól függöen hogy milyen whiskey ( amerikai,skót,ír,kanadai) változóan készül. Az alapja mindig malátázott gabona. A skót whiskeyk általában árpa, alapúak. Malátázzák (vizbe áztatják és csiráztatják a gabonát) majd megszárítják. A skót whiskeynél tőzeget égetnek és igy száritják meg a malátázott árpát (ettől lesz karcos, "füstös" ize), a többi nemzet forró levegővel szárítja meg. Aztán tölgyfahordóban érlelik minimum 3 évig.(ettől lesz szép barna színe, mer eddig szintelen mint a pálinka.) Az amerikai whiskeyket olyan tölgyfahordóba érlelik amibe előzőleg sherryt tartottak. Ettől lesz kicsit lágyabb, gyümölcsösebb ize.
A vodka gabonából vagy burgonyából készült égetett ital.
ezért nem az olcsó szrokat kell inni.
Ahogy nálunk meg van hogy mit hivhatunk pálinkának, úgy a németeknél meg van hogy mit hivhatnak sörnek, a skótoknál/íreknél meg van hogy mit hívhatnak whiskeynek, a franciáknál meg van mit hívhatnak konyaknak, így a minőségi piákba biztos lehetsz nincs semmiféle ilyen aroma, olyan aroma:)
Utolsó: az egész EU-ban megvan, hogy mit szabad whiskynek, konyaknak, stb. nevezni. Magyarországon is pont azt lehet pl ginként eladni, amit a briteknél is.
15:47: Képzeld, én meg jártam pálinkafőzdében, és ott gyümölcsből csináltak alkoholt:D
Az abszint készítése cseles: amit a tescoban vagy más magyar boltban megveszel, az úgy készül, hogy a tisztaszeszhez hozzácsapnak 1-2 gagyi aromát, festéket meg időnként ürömkivonatot, aztán ráírják, hogy abszint (mivel a törvény nem védi), amúgy semmi köze hozzá.
Az igazi abszintnál a tiszta alapszeszt újrapárolják jó nagy adag fűszerrel (üröm-ánizs-édeskömény alappal), amikből annyi minden kiázik, hogy emiatt kell akár 80 fokon palackozni, különben kicsapódna a szeszből. Inni meg 11–12%-on ajánlott, akkor van jó íze. Mármint az igazinak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!