A banán csücskét megszoktad enni? (hámozás után)
Az a "kis csücsök", az kérlek a banán egyetlen szem magja...
Eredetileg az "ősi" vad banán tele volt ilyen apró magokkal,ami rontotta az élvezeti értékét.Így a mai "közismert" banán már egy hosszas nemesítési munka eredménye, ahol az volt a cél, hogy leredukálják a magok számát (vagyis minél kevesebb mag legyen benne).
A mai banán egy nemesített, ún. poliploida,ami már csak egyetlen magot tartalmaz ott, a "csücsökben".
És, hogy a kérdésre is válaszoljak: én nem szoktam megenni:)
Egy Agrármérnök:)
A mai nemesített kereskedelemben kapható banánok triploid változatok teljesen magnélküliek, ezért magról nem is lehet szaporítani.
Nem tudom még mindig, hogy ti milyen fajtájú banánt vesztek, javaslom a Cavendisht, mert az tökéletesen magnélküli.
Legyen szíves.. valaki mutasson már egy banánmagot egy banánban...
...egy zöldség-gyümölcs technológus
Nos, nem ismerem a banánfajtákat, de én fordítva szoktam hámozni (nem az aljától, hanem a tetejétől kezdve), úgyhogy nem "nyomom szét" a "csücsköt",hanem teljesen leveszem a banán héját, aztán a gyümölcshús legvégét leválasztom, és tisztán láthatóan ott van benne egyetlen szem szürkés mag, ami leginkább egy vékony köménymagra hasonlít.
Én erről kb. 2005 környékén tanultam,könnyen meglehet, hogy azóta változott a nemesítés és már teljesen más fajták vannak forgalomban.
(Az előző voltam)
Nemtom.. próbáld meg elültetni.. hátha kikel belőle valami.. (ha nem akkor se keseredj el, mert az nem a véletlen műve :D)
Vannak olyan banánfajták amelyek valóban tartalmaznak magokat, amelyeket elültetve kifejlődik a növény, termést is hoz, azonban az nem az a fajta lesz amit a boltba megveszel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!