Van egy csomó bodzánk. Valamilyen süteményhez, ennivalóhoz fel lehet használni?
a bogyóból is főznek szörpöt, szép vöröses szörpi lesz belőle
Bodzavirág bundában
Hozzávalók:
bodzavirág
tojás
tej
liszt
cukor
olaj
Elkészítés: A frissen szedett bodzavirágot alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. Tojásból, lisztből, pici cukorból, tejből sűrű palacsintatésztát készítünk. Az olajat felforrósítjuk. A virágokat először lisztben, majd a palacsintatésztában megmártjuk, és a forró olajban aranysárgára sütjük. Vaníliás cukorral vagy fahéjas cukorral megszórva melegen tálaljuk.
Bodzapezsgő:
Hozzávalók:
35-40 teljes virágban lévő bodzavirág-tányér
2 kg kristálycukor
4 citrom leve és héja
2 ek fehérborecet
1-2 csipetnyi szárított élesztő
6 liter ásványvíz
Elkészítés:
1. 4 liter vizet felforralunk és abba a nagy edénybe, esetleg tiszta vödörbe töltjük, amiben a bodzapezsgőt készítjük (8-10 literes a legjobb).
2. Hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik benne.
3. Felöntjük a maradék, két liter, hideg vízzel.
4. Belereszeljük a citromok héját, a levüket belefacsarjuk. Hozzálöttyintjük a fehérborecetet. Megkeverjük.
5. Belerakosgatjuk a tiszta, bogármentes, mosatlan (!) bodzavirágokat és finoman megkeverjük.
6. Muszlinruhával letakarjuk és hűvösebb, szellős helyre tesszük.
7. Pár nap elteltével ránézünk, és ha nem habos kissé, azt jelenti, nem indult be az erjedési folyamat, kevés szárított élesztőt adunk hozzá.
8. Újra letakarjuk és négy napig hagyjuk erjedni.
9. Muszlinnal bélelt szűrőn átszűrjük a pezsgőt és sterilizált, vastag falú, csatos üvegekbe töltjük.
10. Száraz, hűvös helyen további 8 napig állni hagyjuk.
11. Majd jól behűtjük és úgy szolgáljuk fel.
Bodzás sütemény:
Hozzávalók:
4 tojás
1 dl bodzaszörp
25 dkg kristálycukor
0,5 dl tej
1 cs sütőpor
22 dkg finomliszt
A krémhez:
2 tojássárgája
3 ek kristálycukor
1,5 dl bodzaszörp
1,5 ek finomliszt
1 kk citromlé
1 mk reszelt citromhéj
5 dkg vaj
Elkészítés:
1. A sütőt közepes hőmérsékletűre előmelegítjük.
2. Egy kb. 20 x 30-as tepsit kivajazunk, kilisztezünk.
3. A tojásokat a szörppel és a cukorral habosra keverjük.
4. Hozzáadjuk a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet.
5. Tepsibe öntjük és kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
6. A krémhez a tojássárgáját a cukorral, a liszttel és a szörppel elkeverjük. Vízgőz fölött folyamatos kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük. Félidőben beletesszük a citromlevet. Hagyjuk kihűlni, ezután belekerjük a lágy vajat és a reszelt citromhéjat.
7. A tésztát félbevágjuk és megtöltjük a krémmel. Hűtőben hagyjuk megdermedni.
8. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Bodzás muffin
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 cs sütőpor
20 dkg margarin
4 db tojás
15 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
2 dl tej
14 ek bodzaszörp
1 db citrom héja és leve
12 fej bodzavirág
Elkészítés:
1. A megolvasztott margarint habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a csipet sóval, a citrom héjával és levével. Majd belekeverjük a tojásokat, a tejet és a szörpöt is.
2. A másik tálba a lisztet és a sütőport összekeverjük.
3. Beleszitáljuk a sütőporos lisztet a masszába, végül belekeverjük a virágokat is. (24 db lesz.)
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: hőlégkeveréses
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!