Ha jégkockát dobok szénsavas üdítőbe, miért megy el a szénsav egy része?
tévedés.
Két folyamat dolgozik egyszerre.
Egyrészt a folyadékok gázoldó képessége nagyban függ a hőmérséklettől, pontosabban a hőmérséklet csökkenésével csökken. A jégkocka közvetlen közelében a folyadék lehül és ezzel már nem képes annyi gázt megtartani, mint korábban.
A másik folymat a gázbuborákok képződésével fögg össze. Jellemzően igaz (nem minden esetben, de ökölszabálynak jó), hogy a gázbuborákok határfelületen könyebben jönnek létre, mint a folyadék belsejében. (ez eléggé komplikált elmagyarázni, úgyhogy a miértre itt nem térnék ki). Ha megfigyeled pl a pezsgőt, akkor azon jól látszik, hogy sokkal több buborék indul az oldalfaltól mint középről.
Ez a két folyamat egymást erősíti. Arról nem is beszélve, hogy a szénsavas üditőben eleve több gáz van, mint amennyit egyensúlyban képes lenne megtartani (túltelitett az oldat), ami még pluszban hajlamossá teszi a szénsav leadására.
(azt gondolom tudod, hogy a szénsav valójában a folyadékban oldott CO2 gáz)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!