Penészes a trappista sajtom, ha levágom a penészt róla ehető még?
Tegnap azt mondták nekem, hogy dobjam ki az egészet, mert a penész fonalai már belementek a sajtba???????
köszönöm a válaszokat
szerintem sem kellett vonlna kidobni...
ráadásul, én úgy hallottam "ott dolgozókól",h a boltban ha az általuk fóliába kicsomagolt sajton is megjelenik a penész, fogják, levágják róla, újracsomagolják, ütnek rá egy aktuális(abb) szav. időt és eladják úgy!
ja, ráadásul nem hiszem, hogy ilyentől lennél rosszul vagy fo.nál...
utolsó!
Pont ezt mondtam a Páromnak, hogy amit december elején vettünk rendesen gyárilag becsomagolt sajtot annak még 2 hónap után se volt semmi baja. Amit 2-3 hete vettünk folpackba csomagolva na az penészedett most meg.
Most, hogy írtad ezt leesett miért penészedhetett meg ilyen hamar, és valószínű levágták róla a penészt és úgy adták el...
Hát ezek után nem fogok folpackosat venni, hiába olcsóbb, de mivel kikell dobni kidobtam.
Aki írta, hogy anélkül is eszünk egy csomó olyan kaját ami káros, ha tudom, hogy káros azért nemnagyon szeretném megenni:) Így is nagyon sokat eszünk olyat sajnos.
Szakértő szerint le kell vastagon vágni a penészes részt.
Bocs, hogy ezt mondom, de kevés kereséssel kideríthető, hogy a szakértő, aki a cikket írta, nyugdíjig irodai, közgazdasági munkakörben tevékenykedett, majd egy lapkiadó szerkesztője lett. A Dr-től még nem lesz senki szakértőbb másoknál, a szakértőséget az adja, hogy egész életében a témával foglalkozik.
Mikrobiológusok szerint, akik az élelmiszertudományi egyetemen tanítanak, meg az egészségügyi főiskolán, a penészes trapistát ki kell dobni, mert a penészgomba-fonalak a sajt belsejében is ott vannak. És bár a mi éghajlatunkon halált okozó mérgezést okozó toxinokat nem termelnek a sajton romlást okozó penészgombák, azért az elővigyázatosság sosem árt.
Másrészről, ha van penicillinérzékeny ember a családban, akkor semmiképpen nem ajánlatos az ilyen sajt/lekvár stb. feltálalása, amit a "szakértő" megemlít. Ma már bármikor le lehet ugrani a boltba másik sajtért vagy lekvárért, nem érdemes kockáztatni az egészségünket spórolásból. A sajtból meg annyit kell megvenni, amit fel is használunk pár napon belül.
A levegő tele van baktériumok és penészgombák spóráival, tehát csak az ipari csomagolásban lehet hosszabb ideig eltartani a sajtot, mert ahányszor megbontjuk a csomagolást, befertőzzük valamivel a levegőből. Meg aztán a sajt felülete még folpackba csomagolva is kiszáradhat, mint azt sokszor tapasztaljuk.
Jótanács: ha több sajtot vettünk a kelleténél, akkor tárolás előtt kenjük be egy kis vajjal. A zsírréteg egyrészt megakadályozza a kiszáradást, másrészt a zsírt a legtöbb romlást okozó baktérium/penészgomba nem tudja emészteni, így védő hatása is van, harmadrészt pedig elzárja a levegőtől, ami szintén szükséges egyes mikroorganizmusok számára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!