Hogyan kell aludt tejet csinálni?
A tejben lévő baktériumok miatt alszik meg a tej. Tulajdonképpen a bomlási folyamat egyik fázisa az aludttej. Mivel alapvetően szükségesek hozzá a tejben lévő természetes baktériumok, kizárólag NEM ultrapasztőrözött tejből lehet aludttejet csinálni.
Nem muszáj erkélyre kitenni, sőt, szobahőmérsékleten gyorsabban megalszik. Akkor jó, ha már nem folyékony, hanem ha megdöntöd kissé a bögrét, sűrű, mint a joghurt. Ha friss tejből csinálod, a tetején vékony vajszerű zsiradék hártya is keletkezik, van aki ezt leszedi (én nem, én azt is szeretem).
Ha tovább érleled, hamarosan különválik a savó, ami alul lesz. Minél tovább érleled, a savó annál inkább megerjed, és kissé szénsavassá, "csípőssé" válik.
Nagyon sok ízt ki lehet hozni egy bögre aludttejből. Én nagyon szeretem, reggelire egy kis pirítóssal a legfinomabb csemege!
Pedro
jól teszed, ha nem öntöd ki a savót. nagyon értékes alkotórésze a tejnek. én azokat sem értem, akik leöntik a tejföl, kefír, joghurt tetején keletkezett savót.
pár kavarás kanállal és homogén lesz a tejtermék.
a savósodás természetes folyamat. okosan kell gazdálkodni vele.
ha az altatásra szánt tejbe teszel egy kanál tejfölt, kefírt, vagy joghurtot, garantáltan finom aludttejed lesz
és mindig így csináld, magyarul oltsd be vagy kefír, vagy joghurt kultúrával.
majd meglátod, nem bánod meg.
Húúú, a neten rákeresve, rengeteg készítési lehetőség jön fel.
Anyukámék mindig kimért tejből készítik, és meleg, napos helyre teszi aludni.
Üdv!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!