Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Hogyan kell aludt tejet csinálni?

Hogyan kell aludt tejet csinálni?

Figyelt kérdés
Emlékszem kiskoromban Apukám mindig kirakott egy bögre tejet az erkélyre és reggelre megaludt. Mitől alszik meg a tej? Mi történik ilyenkor a tejjel? :)
2011. febr. 27. 10:25
 1/10 Da puta madre ***** válasza:
Aludttejet házi tejből tudsz csinálni, forrald fel, hűtsd le, majd öntsd egy széles szájú edénybe, tedd meleg helyre, 2-3 nap alatt megalszik.
2011. febr. 27. 10:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm! :)
2011. febr. 27. 10:33
 3/10 anonim ***** válasza:

A tejben lévő baktériumok miatt alszik meg a tej. Tulajdonképpen a bomlási folyamat egyik fázisa az aludttej. Mivel alapvetően szükségesek hozzá a tejben lévő természetes baktériumok, kizárólag NEM ultrapasztőrözött tejből lehet aludttejet csinálni.


Nem muszáj erkélyre kitenni, sőt, szobahőmérsékleten gyorsabban megalszik. Akkor jó, ha már nem folyékony, hanem ha megdöntöd kissé a bögrét, sűrű, mint a joghurt. Ha friss tejből csinálod, a tetején vékony vajszerű zsiradék hártya is keletkezik, van aki ezt leszedi (én nem, én azt is szeretem).


Ha tovább érleled, hamarosan különválik a savó, ami alul lesz. Minél tovább érleled, a savó annál inkább megerjed, és kissé szénsavassá, "csípőssé" válik.


Nagyon sok ízt ki lehet hozni egy bögre aludttejből. Én nagyon szeretem, reggelire egy kis pirítóssal a legfinomabb csemege!


Pedro

2011. febr. 27. 10:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 A kérdező kommentje:
Na ez tök jó! Én is nagyon szeretem az aludttejet. Kedvet is kaptam hozzá. Nemsokára már én is azt fogok reggelizni. :)
2011. febr. 27. 10:39
 5/10 anonim ***** válasza:
61%
A keletkezett tejsavót se öntsd ki. Idd meg. Lehűtve finom, és egészséges üdítő ital.
2011. febr. 27. 10:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
30%
.
2011. febr. 27. 10:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 A kérdező kommentje:
Igen azt halottam, hogy a savó egy kincs. :) Nem fogom kiönteni.
2011. febr. 27. 11:18
 8/10 anonim ***** válasza:

jól teszed, ha nem öntöd ki a savót. nagyon értékes alkotórésze a tejnek. én azokat sem értem, akik leöntik a tejföl, kefír, joghurt tetején keletkezett savót.

pár kavarás kanállal és homogén lesz a tejtermék.

a savósodás természetes folyamat. okosan kell gazdálkodni vele.

2011. febr. 27. 11:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:

ha az altatásra szánt tejbe teszel egy kanál tejfölt, kefírt, vagy joghurtot, garantáltan finom aludttejed lesz

és mindig így csináld, magyarul oltsd be vagy kefír, vagy joghurt kultúrával.

majd meglátod, nem bánod meg.

2011. febr. 27. 12:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:

Húúú, a neten rákeresve, rengeteg készítési lehetőség jön fel.

[link]


Anyukámék mindig kimért tejből készítik, és meleg, napos helyre teszi aludni.


Üdv!

2011. febr. 27. 14:31
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!