Miért nem szabad a kiengedett mélyfagyasztott dolgokat visszarakni a fagyasztóba? Sajnos anyósom folyton kipakolja őket, ott hagyja fél napra, aztán mikor eszébe jutnak, visszavágja a jegesbe.
Olvadás közben-után ha valamilyen kórokozó kerül abba termékbe, az visszafagyasztás után a következő kiolvadáskor elkezd szaporodni, és később elfogyasztják. Olvadáskor az egész "fertőzött" lében úszik ami bejár minden rést és pórust. Tegyük fel hogy ez egy olyan dologgal történik, amit nem sütsz meg, és nem pusztul el benne semmi. Mondjuk gyümölcsök, jégrém, gesztenyepüré, stb. Nem véletlenül van ráírva hogy kiolvasztás után el kell fogyasztani.
Ha nagy víztartalmú a dolog, az fagyáskor jéggé kristályosodik, roncsolva például egy húst. Kiolvadáskor az egész lazább szerkezetű lesz, ez újrafagyasztva és újraolvasztva már kevésbé lesz mutatós.
Azért nem kell elpatkolástól tartani :)
Ha pl. egy egész darab tőkehús 1* le volt fagyasztva, aztán félig kiolvadt, utána visszament a fagyasztóba, valószínűleg a következő kiolvasztás (és hőkezelés!) után, nem fog halált okozni :).
(a sejt roncsolódás nagyobb lesz, így az olvadási veszteség is, valamint kicsit roszabb lesz a hús állaga)
Darálthúsnál már kicsit másabb a helyzet, a nagy felület miatt gyorsabb a kórokozók elszaporpdása, arra jobban kell figyelni.
Illetve nem derült ki, hogy milyen fagyasztó, mert ha csak egy hűtőben lévő kis fagyasztó, az csak - 5-6... 10 °C -on hűt, annál nagyobb a veszély, mint egy igazi mélyhűtőnél, ami - 18, - 20°C-on üzemel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!