Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Hogyan készül a puffasztott...

Hogyan készül a puffasztott rízs? Házilag előállítható?

Figyelt kérdés
2011. jan. 9. 11:46
 1/1 anonim ***** válasza:
90%

A rizsszemeket nagy nyomású, mintegy 200 Celsius-fokos kamrában hevítik, hogy a héjuk szétpattanjon. Ellentétben a kukoricaszemekkel, melyek kemény héja melegítés hatására szétválik, a puhább héjú rizst erős nyomásnak kell kitenni, hogy szétrobbanjon. A mag belsejében lévő nedvek gőzzé alakulnak át, a keményítő zseléssé válik és kifordul, majd szobahőmérsékleten megdermed.


Alexander P. Anderson, amerikai biokémikus 1902-ben állított elő először puffasztott rizst. Rizsszemeket szórt egy ágyúba, majd bedugaszolta a csövet és elsütötte. Miután kivette a dugaszt, a rizsszemek felpuffadva repültek ki az ágyúból.

2011. jan. 9. 12:12
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!