Melyik kakaópornak van a legintezívebb, legsötétebb színe?
holland kakaó, a sparban kb 600 ft.
"A holland kakaópor elnevezés tehát nem a származási helyre utal, hanem azt jelöli, hogy lúggal kezelt, azaz sötétített kakaóporról van szó. Az ilyen sötétített termék általában kevésbé keserű is, mint a nem kezelt. A sötét szín, tehát nem feltétlenül jelent jó minőségű kakaóport, mert a rosszabb minőségűt is lehet sötétíteni.
"
"A kakaóporban maradt kakaóvaj mennyisége adja a kakaó zsírtartalmát. Ez általában 16-22% között van. A zsírszegény kakaópor 12% kakaóvajat tartalmaz. A kakaóvajnak különleges, selymes, normál hőmérsékleten olvadozó állaga van, amely ízre lágyságot ad a süteménynek. Az ízhatás és állag szempontjából tehát a nem zsírszegény kakaópor alkalmazása kellemesebb végeredményt ad.
A boltokban kapható kakaóporokon csak a kakaóvajtartalom van feltüntetve, a minőséget alapvetően meghatározó két információ - fő- vagy utótermésű babból készült-e, jól vagy kielégítően jól fermentált bab-e - hiányzik. Ezért a vásárló a kakaópor minőségét a színéből, a kakaóvajtartalmából és az árából kénytelen megbecsülni.
A kakaóvajtartalom szerint elterjedt az a nézet manapság, hogy a 12%-os egészségesebb, pedig a sütemény állaga és íze gyakran jobb a magasabb zsírtartalmú kakaópor alkalmazásakor.
Read more: [link]
A jó minőségű kakaópor méregdrága, az igazán jó minőségű pedig megfizethetetlen.
A jó minőségű kakaók sokkal drágábbak ennél - több ezer forintos nagyságrendben - mert a minőségi kakaó nem több, mint a világ össztermelésének 4 %-a!
Read more: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!