Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Melyik szőlő adja a legsötéteb...

Melyik szőlő adja a legsötétebb, legtestesebb bort?

Figyelt kérdés

Ami már majdhogynem fekete és beszínezi a poharat is?

Cabernet franc, sauvignon, merlot, syrah?



2015. nov. 28. 10:22
 1/4 Mojjo ***** válasza:
100%

Azonos feldolgozás mellett (!) a felsoroltak közül a Syrah, második pedig a Cabernet sauvignon.


Itt a képeken jól látszik, hogy viszonyulnak egymáshoz:

-Syrah: [link]

-Cabernet sauvignon: [link]

- Merlot: [link]


De rendkívül fontos a feldolgozás módja - lehet úgy bort csinálni ezekből a szőlőkből, hogy egy Merlot sötétebb legyen, mint egy Syrah.

Amúgy a vörösbor jellegzetes színét fenolos komponensek, elsősorban antocianidok adják. Ezek normál esetben a héjban találhatóak, így minél vastagabb héjú, minél bagyobb héj:bogyóhús arányú a kékszőlő, annál inkább mély színű bort várhatunk tőle. Alapesetben. Ugyanakkor vannak ún. festőlevű szőlők, amiknél nem csak a héjban, de a bogyóhúsban is megtalálhatóak ezek az anyagok. Ezek köz7l legismertebb a Turán. Vélemênyem suerint megfelelő feldolgozással képes sötétebb, színanyagban gazdagabb bort adni akár egy Cab sav-nál, akár egy Syrah-nál (és egy két Turánhoz volt is szerencsém, amik ezt alátámasztani látszottak). Szóval az én tippem a Turán. De vigyázz, a piacon kapható Turán fajtaborok közül sok úgy van feldolgozva, hogy ne vigye túlzásba a színanyagot. A magyar Syrah-kra ugyanez áll.

2015. nov. 28. 11:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 Mojjo ***** válasza:
Elnézést az elírásokért, telefonról vagyok.
2015. nov. 28. 11:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:

Kösz a kimerítő választ. Én is a Syrah-ra tippeltem. Mondjuk Turán-t még csak nem is láttam sehol üzletben. Szokták önmagában is készíteni vagy inkább csak cuveé alapanyag?

Igen, a technológia sokat számít, ittam én már kétszer olyan sötét és testes Merlot-t, mint egynémely Cab.Sauvignon.

2015. nov. 28. 14:10
 4/4 Mojjo ***** válasza:

A Turán egyre népszerűbb fajtaborként is. Nqgy áruházakban valóban ritka, de borszaküzletekben szokotz lenni. Most hirtelen, amelyik jobb pincékről tudom fejből, hogy készítik fajtaborként:

- Nyolcas és fia (Eger)

- Csernyik (Mátra)

- Losonci Bálint (Mátra)

- Tarjányi pince (Eger)

- Hegyi-Kaló pince (Eger)


Mint látszik, egri, meg mátrai pincék vették elsősorban zászlajukra. Tuti készít más is, de most ők jutottak eszembe. A Nyolcas félét ajánlom, a Losoncié viszont pont, hogy egy könnyedebb, világosabb tétel, bár amúgy remek bor. Tarjányi Gyula felvásárolt szőlőből készíti, és sajna az ő kínálatában ez az egyik leggyengébb láncszem. A többiekét még nem kóstoltam - legalábbis nem a most forgalomban lévő évjáratokat.

2015. nov. 28. 17:04
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!