Melyik szőlő adja a legsötétebb, legtestesebb bort?
Ami már majdhogynem fekete és beszínezi a poharat is?
Cabernet franc, sauvignon, merlot, syrah?
Azonos feldolgozás mellett (!) a felsoroltak közül a Syrah, második pedig a Cabernet sauvignon.
Itt a képeken jól látszik, hogy viszonyulnak egymáshoz:
-Syrah: [link]
-Cabernet sauvignon: [link]
- Merlot: [link]
De rendkívül fontos a feldolgozás módja - lehet úgy bort csinálni ezekből a szőlőkből, hogy egy Merlot sötétebb legyen, mint egy Syrah.
Amúgy a vörösbor jellegzetes színét fenolos komponensek, elsősorban antocianidok adják. Ezek normál esetben a héjban találhatóak, így minél vastagabb héjú, minél bagyobb héj:bogyóhús arányú a kékszőlő, annál inkább mély színű bort várhatunk tőle. Alapesetben. Ugyanakkor vannak ún. festőlevű szőlők, amiknél nem csak a héjban, de a bogyóhúsban is megtalálhatóak ezek az anyagok. Ezek köz7l legismertebb a Turán. Vélemênyem suerint megfelelő feldolgozással képes sötétebb, színanyagban gazdagabb bort adni akár egy Cab sav-nál, akár egy Syrah-nál (és egy két Turánhoz volt is szerencsém, amik ezt alátámasztani látszottak). Szóval az én tippem a Turán. De vigyázz, a piacon kapható Turán fajtaborok közül sok úgy van feldolgozva, hogy ne vigye túlzásba a színanyagot. A magyar Syrah-kra ugyanez áll.
Kösz a kimerítő választ. Én is a Syrah-ra tippeltem. Mondjuk Turán-t még csak nem is láttam sehol üzletben. Szokták önmagában is készíteni vagy inkább csak cuveé alapanyag?
Igen, a technológia sokat számít, ittam én már kétszer olyan sötét és testes Merlot-t, mint egynémely Cab.Sauvignon.
A Turán egyre népszerűbb fajtaborként is. Nqgy áruházakban valóban ritka, de borszaküzletekben szokotz lenni. Most hirtelen, amelyik jobb pincékről tudom fejből, hogy készítik fajtaborként:
- Nyolcas és fia (Eger)
- Csernyik (Mátra)
- Losonci Bálint (Mátra)
- Tarjányi pince (Eger)
- Hegyi-Kaló pince (Eger)
Mint látszik, egri, meg mátrai pincék vették elsősorban zászlajukra. Tuti készít más is, de most ők jutottak eszembe. A Nyolcas félét ajánlom, a Losoncié viszont pont, hogy egy könnyedebb, világosabb tétel, bár amúgy remek bor. Tarjányi Gyula felvásárolt szőlőből készíti, és sajna az ő kínálatában ez az egyik leggyengébb láncszem. A többiekét még nem kóstoltam - legalábbis nem a most forgalomban lévő évjáratokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!