Sárga répa, mitől lehet keserű?
Idézem:
Dr. Thurzó Sándor - Sárgarépa
"A sárgarépa édes ízének mértéke számtalan dologtól függ. Alapvetően befolyásolja a fajta, valamint a termesztési környezet. Ha a növényt sok környezeti stressz éri, akkor védekezésként keserű ízű vegyületeket kezd felhalmozni. Ilyet válthat ki a túl nedves és nehéz talaj, folyamatosan erős napsütés vagy a különféle kórokozók és kártevők jelenléte. A helytelen tárolás is előidézheti a
keserű ízt okozó anyagok megnövekedett jelenlétét, például az izokumarin is ilyen módon halmozódhat fel a répa karógyökerében. A répa nagyon érzékenyen reagál az etilén jelenlétére is. Ez az anyag sok gyümölcs érése és utóérése során is képződik, ezért semmiképpen sem szabad közös tároló rekeszben tartani a sárgarépát és pl. az
almát vagy a banánt. Ilyenkor már néhány napos közös tárolás a cukortartalom csökkenését és a keserűanyagok megjelenését idézi elő."
Ehhez hozzáfűzném, hogy a sárgarépa a sóskához, salátához hasonlóan sajnos előszeretettel raktároz el nitrátokat (műtrágyázás eredménye), mely nem tudom, hogy megjelenik-e az ízében, de kisbabáknál életveszélyes is lehet, ezért nekik ajánlott bio termesztésűt adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!