Létezik-e még a saláta-uborka?
Erre a kérdésre igazán csak a legalább 40 éven felettiek tudnak hitelesen válaszolni.
Emlékezetem szerint a kígyó uborka - akár csak a cukkini -, a görög és bolgár saláta /Sopszka/ készítési igény hatásra, úgy 25 évvel ezelőtt jelent meg és terjedt el Magyarországon.
Az megelőzően a klasszikus, hagyományos uborkasaláta, egy másik fajta - nem a kovászolni való! - uborkából készült. (Azt általában meg kellett hámozni, mert a héja keserű volt.)
Létezik még ez az uborka vagy már kihalt?
1.) 16 éves nagylánynak: Köszönöm!
Remélem, nem baj, hogy kételkedtem! (Nem az igazmondásodban, hanem abban, hogy 20-25 évvel az eltűnése után ugyanarra gondolunk-e.)
Ezek szerint még létezik, de „lassan feledésbe merül”, ahogyan azt a „bolgárkertész kedves menye” írta. Természetesen nem a pontos címedről akarlak kifaggatni, csupán az érdekel, hogy Magyarország melyik megyéjében termelitek.
2.) A kedves háziasszonynak: Jó nehezet kérsz:
- Mivel 20-25 éve nem láttam, minta sincs, amit le lehetne fényképezni
- Akkor volna minta, ha elérhető volna a termék, és nem tettem volna fel a kérdést.
- Amikor utoljára láttam, még nem létezett PC, Internet és digitális fényképezőgép.
Felelősség nélkül:
Úgy emlékszem, így nézett ki – de 20-25 év távlatából óriásit is tévedhetek!
Más: Mit jelent az, hogy lepontozás?
És mi értelme van az egésznek? Az év végén autót sorsolnak ki? (Bár egy anonym fórum résztvevői között biztosan elképzelhetetlen!)
Egyébként fogalmam sem volt erről a pontversenyről. Egy barátom tanácsára csütörtökön regisztráltam.
A Wikipedia oldal egyébként segített? (felismerni, emlékezni.)
Én vagyok a 16 éves nagylány :)
Baranya megyében lakunk, pontosabban Pécstöl 20km-re.
Igazából rengeteg zöldség és gyümölcs terem a kertünkben, de csak saját magunknak tartjuk öket, ezért nem is adtuk ki eddig senkinek ezt az uborkát se... :)
Mondjuk eddig fogalmam se volt róla, hogy ennyire ritka már...
Szia Kedves Kérdező! nem hittem volna, hogy egy uborka
vihart kavar egy pohár vízben:))
de így visszaolvasva, megint csak megerősíteni tudlak, hogy igazi uborkasalátát -cukros-ecetest- csak abból a régifajta salátauborkából lehetett,emlékszem mindig megnyaltuk a végeit nem keserű-e.a kígyóuborka és társai
e tekintetben a nyomába sem léphetnek.
megjegyzem a bolgárok a mi uborkasalátánkat nem ismerik,
a férjem szülei is általam szerették meg.
vannak, akik a tejfölös uborkasalátára esküsznek, az is
nagyon finom.
még egy utolsó megjegyzés. senkit nem pontoztam le,még, ha más is a véleményem a kommentjéről.
ez az oldal kiváló lehetőség tapasztalatcserére.
mindenkit üdvözlök.- a bolgár meny-
Kedves Segítőtársam!
Nem létkérdés ugyan a 20-25 évvel ezelőtti saláta uborka beszerzése, de - Bizony! - ennyire eltérőek róla az ismeretek.
Szerencsére a „vihar” megmaradt abban a bizonyos pohár vízben, és a kérdésem meg az eltérő - akár egymásnak ellentmondó - válaszok inkább csak rácsodálkozásokat, és nem indulatokat eredményeztek, amelyeket sok hasonló – teljesen ártatlan – kérdés olvasásakor tapasztaltam.
Még egyszer köszönöm a baráti hozzászólásokat, a tapasztalatokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!