Létezik-e még a saláta-uborka?
Erre a kérdésre igazán csak a legalább 40 éven felettiek tudnak hitelesen válaszolni.
Emlékezetem szerint a kígyó uborka - akár csak a cukkini -, a görög és bolgár saláta /Sopszka/ készítési igény hatásra, úgy 25 évvel ezelőtt jelent meg és terjedt el Magyarországon.
Az megelőzően a klasszikus, hagyományos uborkasaláta, egy másik fajta - nem a kovászolni való! - uborkából készült. (Azt általában meg kellett hámozni, mert a héja keserű volt.)
Létezik még ez az uborka vagy már kihalt?
létezik, bár én még csak 30 vagyok...
piacokon, zöldséseseknél szoktam látni, néhány napja volt a Sparban is
az a rücskös, az a fürtösuborka. valóban volt régen saláta
uborka, ami jó nagyra és kövérre is megnőtt. sokszor csupa mag volt a belseje.
az oroszok, a bolgárok pont azt imádták....
ma direktbe nemigen termelik, éppen azért,mert hamar
magosodik.
azóta sokkal jobb fajtákat nemesetítettek, igy lassan feledésbe merül a salátauborka.
azért hívták így, mert ez külömböztette meg az eltenni való , vagy a kovászolni való uborkától.
a a görög és a sopszka salátába tényleg a kigyóuborka
jobb, mint a saláta legalábbis itt Mo-on, mert pl Bulgáriában a mai napig belevágják azokat a "tökös" uborkákat is a sopszkába.
üdv-bolgár kertész menye-
Nagyon köszönöm mindhárom választ!
Szerintem az első két hozzászólás téves, és ebben a „Bolgárkertész kedves menye” is megerősített. Annak viszont örülök, hogy tényleg jól emlékeztem, és ugyanúgy.
(Nem hiába állítom azt, hogy erre csak a negyven éven felüliek tudnak hitelesen válaszolni – illetve az, aki a termesztéssel hivatás-szerűen foglalkozik -, ugyanis több, mint egy emberöltő eltelt, amióta a kígyó uborka megjelent, és könnyebb fogyaszthatóságával – ti. nem kellett meghámozni – felváltotta, kiszorította a korábbit.)
Imádom a Sopszkát – főleg valódi Szirenével -, de a hagyományos, a „klasszikus” – cukros, ecetes lében állni hagyott – uborkasaláta – amit azután pirospaprikával hintettünk meg - az általam hiányolt, illetve keresett uborkából lenne az igazi. Egészen más íze van.
A „rücskös” uborka - szerintem – nyersen nem élvezhető, inkább csak érlelve, savanyítva. Gyerekkoromban, a mikor szezonja volt, mindig ott „készült” a konyhaablakban, egy-egy ötliteres üvegben a kovászos uborka, és nem emlékszem arra, hogy a nyers uborkát, az üvegbe tömködés helyett kedvem lett volna megkóstolni.
Most miért is csak 40 éven felüliek válaszolhatnának?
Létezik mivel nekünk is van a kertünkben...
16/L
Istenem! Bárki válaszolhat, de nem biztos, hogy az, aki 25 évvel ezelőtt még csak 5-10 éves volt, minden konyhai dologra pontosan emlékszik - Ebbe a hibába esett az első két kedves hozzászóló is -, hát még az, aki csak 9 évvel később jött a Világra!
Biztos, hogy arról az uborkáról írtál, amelyikről a harmadik kedves hozzászóló is? Abból nyersen szoktatok uborkasalátát készíteni?
Ha viszont így van, a kérdést olvasó többiektől azt kérdezem, miért nem lehet kapni a piacokon?
tegnap 17:37 vagyok.
Igen biztos, hogy az. Mindigis nagy kertünk volt és régóta megvan már ez az uborkatipus, mindig ültetünk újakat, hogy ha elhal valamelyik akkor legyen még utána is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!