Hány százaléknak kell lennie egy adott összetevőből egy termékben, hogy az benne lehessen a termék nevében?
Gyakran látni, hogy pl. ilyen vagy olyan csoki esetén, a névadó összetevő csak nyomokban és/vagy csak aromaként van a termékben. Ráadásul nyálcsorgató képet/grafikát tesznek a csomagolásra.
Példa 1:
Lindt Lindor pisztáciás csoki. Lágyan olvadó töltelékkel (42%) és pisztáciaízzel. Pisztáciapaszta 1,5% benne, tehát a valós pisztáciatartalom szabadszemmel nem látható. Ennek ellenére a csomagolás úgy néz ki, hogy már a grafikát lenyalogatnád róla. Színtiszta átverés aranyáron. (100gr, 1295Ft, Müller, 2025.3.3.)
Példa 2:
Pár hete a Mammut átjáróban lévő - ha jól emlékszem - Starfucks-nál álltam meg egy pillanatra. Valami pisztáciás kávéitalt reklámoztak. A képen úgy nézett ki, hogy a száj összefut a nyáladban. Megkívánod. Az ilyen helyekkel (így Szabad Tomi kávézóival is) végképp szkeptikus vagyok, mert az ilyen-olyan ízű italok mind átaszás kategória! 27282%-ban cukorsziruppal tolják tele a piát, de azt is nyomokban, nehogy a pl. mogyoróízt érezd, pedig elvileg mogyorós xy-t iszol. Starfucks-nál sincs ez másképp. Kíváncsiság kedvéért megkérdeztem az egyik pultoscsajt, hogy mégis mit használnak a pisztáciás löttyhöz. Megmutatta s megnéztem az összetevőket. Pisztácia egyáltalán nem volt benne!!! Semmilyen szinten. Egy nanogram se!! Ő is csak lesett, hogy ez elég durva!! Szóval a reklám fröcsög a pisztáciától, de a terméknek semmi köze hozzá.
Imádom a pisztáciát, így arra külön be van állva a radarom, de alapvetően sok minden más összetevőt (nem) tartalmazó termékkel is így vagyok.
No de vissza az eredeti kérdéshez....
Mégis mi alapján engedélyezett, hogy egy gyártó vagy szolgáltató ráaggassa egy adott összetevő nevét a termék nevére s azzal adja el... gyakorlatilag átverve az embereket?
Biztos vagyok, hogy 10-ből 9 ember meg se nézi, hogy mit vesz vagy mire fizet be.

Amiben nincs valódi komponens, csak aroma, arra az ÍZŰ szót kell ráírni. Pisztácia ízű, málna ízű.
A százalék csak az összetevők felsorolásánál fontos. Ott a százalék arányában kell írni a sorrendet. Tehát ha 1% pisztácia van benne, akkor nem írhatják az első helyre a pisztáciát, hanem azt megelőzi a cukor meg minden ballasztanyag.

Ha van benne pisztácia, akkor pisztáciás. A mesterséges pisztáciaaroma nem pisztácia.
A Lindttel ez is baj: "beismerte, hogy a szlogenjében szereplő kiválóság és legfinomabb anyagok használata csak üres reklám" [link]

Ez a termék típústól függ. A Magyar Élelmiszerkönyv szabállyoza.
Pl a kenyér már 5 dzazalek tk liszttol teljes kiorlesu. A bejgli meg csak 50 szazalek toltelekaranynal lehet bejgli

Nem mondom, hogy nincs igazad, de a térfogat az csak egy dolog. Nyilván a virslire nem írhatom rá, hogy 96% hús, ha csak 3% hús ízt biztosító valamit tartalmaz. De attól még hús ízű. Nagyon vad és hülye példa, de egy vírus térfogata mekkora a testeden belül? Hát nem sok, de mégis meg tud ölni.
Vannak olyan összetevők, amelyek nem valami helyet vannak, mégis kis mennyiség csak a sorban. A valódi vanília mennyi lehet egy kiváló vaníliafagylaltban. Olyanra gondolok, amelyet nem ipari körülmények és technológiával készítenek, hanem teljesen hagyományos módon. Ha teszem azt, 70% vanília lenne, az ehetetlen. 5% szerintem elegendő, hogy vaníliafagyinak lehessen nevezni.

Értem a felháborodásodat - osztozom is benne -, de ez egy nagyon bonyolult, összetett kérdés. A citromos teában mennyi citrom van? Minimális. A citromos teában mennyi tea van? Minimális, de ezzel mégsincs gond. A csilis csipszben mennyi csili van? Jelentéktelen, százalékosan biztos 1% alatt.
A problémát a tisztességtelen üzletpolitika, a vásárlók megtévesztése okozza, nem az, hogy miből mennyi van az adott termékben.

A magyar szabályozás (állítólag) szigorúbb az európai átlagnál. Nyilván meg van határozva mindaz, amit kérdezel. A termékek ellenőrzése folyamatos munkát ad az erre szakosodott intézményeknek. Ha az nem felel meg az előírásoknak, különböző következménye lehet. De kiskapukat lehet találni, és ha azt becsukják, nyílik másik.
Pl. a tepertős pogácsánál előírták, mennyinek kell lenne benne, hogy tepertős pogácsának legyen nevezhető. Pontos számra nem emlékszem, nem nézek most utána, de a mondanivalóm szempontjából mindegy. Legyen 60%. Nos, X gyártónál korábban 35% volt. Mit tettek? Nem megnövelték az arányt, hanem átnevezték. A tepertős hatszögre nincs előírás. Ugyanez a virslire. Nem felel meg az élelmiszerkönyv vonatkozó meghatározásának? Legyen akkor rudacska.

"Az említett csokiban 44% a cukor, tehát inkább cukros, mint pisztáciás. 😀 Telített zsírsav 32%, tehát még mindig inkabb telített zsírsavas. 😀 No de a csomagolásra se nem a cukrot, se nem a telített zsírsavat teszik a görények."
Kötve hiszem, hogy csak 44% cukor lenne benne, ezt honnan vetted?
Ennyi erővel mindenen csak cukor lenne.
alapvetően úgy is kellene, mint a dohánytermékeken, intenzíven fekvő emberek képét rányomtatni, mert ezek fogyasztása gyakorlatilag egyenes út a infarktusig/sztrókig 50-60 éves korban.
Kötve hiszem, hogy csak 44% cukor lenne benne, ezt honnan vetted?
Az átlagos "tej" csoki (tehát ami nem keserű) mint Milka/Tibi/Boci 60-70% cukrot tartalmaz, a Nutella 60%-cukrot, a Nestlé "cukrozott" kakaópor 80% cukrot, az "üdítő" italok 90%-a cukros víz, stb.
(És akkor - bár nem ide tartozik - megy a toporzékolás a politika rovatban, hogy drága az "élelmiszer", és nyakra főre vásárolják az ilyen élelmiszeripari hulladékokat.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!