Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mi a különbség a tartármártás...

Mi a különbség a tartármártás és a majonéz között?

Figyelt kérdés

dec. 15. 14:20
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
49%

Na, akkor tegyük tisztába ezt a dolgot.

Eddig nem válaszoltam, mert a 2-es válasz jó, fölösleges bármit is hozzátenni.


De akkora kavarás lett a tejfölből, hogy már muszáj megszólalnom. :)


Szóval... először is, ha már az eredetiséget taglaljuk, nem olyan fekete vagy fehér, mi a határ a majonéz meg a tartár között, pont ezért is van olyan köztes állapot is, hogy majonéz mártás! (Bár ez nem túl közismert)


A lényeg:

A majonéz állaga jó egy majonézes salátához, pláne, ha azt a salátát meg akarjuk formázni, mondjuk egy hidegtálra.

Viszont nem bevonóképes, mártásnak túl sűrű!

Mártogatós felhasználásra is túl sűrű.

Tehát hígítani kell, hogy valóban, mártásként funkcionáljon.


És itt jön képbe a tejszín, mert az igaz, hogy az eredetiben nincs tejföl, (lévén, hogy tipikus magyar sajátosság) tejszín viszont annál inkább!


Szóval akár magyar, akár francia, a tartár hígabb mint a majonéz, és hígításra az eredeti tejszín, amúgy sokkal jobb, mint a tejföl.


A tejföl az ára, és a savanykás íze miatt joggal terjedt el Magyarországon.

De bárhol a világon, ahol majonéz alapú mártást csinálnak, ott hígítani fogják az alap majonézt, és ha ezt szakszerűen teszik, akkor tejszínnel fogják.


Szóval:

az 5-ös válasz 1-es linkében szereplő "majonéz" vagy eleve egy hígított verzió, vagy végtelenül egyszerűen, rossz a recept.

Megjegyzem, a fényképen szereplő "mártás" se sima majonéz, mert az sűrűbb, és sárgább.

Vagy valami bolti, majonéznek csúfolt fos, aminek alapból semmi köze a majonézhez.

dec. 15. 19:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/19 anonim ***** válasza:
31%

10

És akkor minek neveznéd, amikor ezt hívják angolszász területen tartár mártásnak? És jobban is hasonlít az eredetire, mint a mienk.

dec. 15. 20:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/19 anonim ***** válasza:
92%
Attól, hogy angol területen IS ezt tartják annak - hogy a világon mindenhol máshol is -, még marad francia!
dec. 15. 22:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/19 anonim ***** válasza:
90%
általában hazai terepen az a tartár mikor összekevernek majonézt, tejfölt és mustárt. cukor és bors kerülhet még bele opcionálisan
dec. 15. 22:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/19 anonim ***** válasza:
43%

11

Ezt hol olvastad? Csak mert a tejszín sehol nincs megemlítve. Sem angol, sem francia oldalakon. Ellenben a földimogyoró olaj több helyen is szerepel.

dec. 15. 22:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/19 anonim ***** válasza:
42%

15, bárhol, ahol egy hígabb öntetként akarják felhasználni.

A földimogyoró olaj viszont semmiképpen nem "ellenben" mivel az olaj sűrít rajta, nem hígít! Minél több az olaj, annál keményebb a majonéz.

dec. 16. 21:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/19 anonim ***** válasza:
74%

Nálunk a majonéz olaj, tojás és pici sav.

A tartár + tejföl, pici mustár és cukor.

Ez lehet a könnyen elkészíthető ,otthoni verzió.

dec. 16. 21:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/19 anonim ***** válasza:
56%
én arra lennék kíváncsi mikor még régen nem léteztek ilyen kész verziók csak a tojásból kikivert alap majonéz, akkor is volt már a tartár valamelyik korai elődje is, mártogatósként pl. vagy egy "majonézmártást" készítettek erre? de kérdés hogy akkor az alapverzió mi célt szolgált ha nem "valami mellé ették" ?
dec. 16. 21:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

18, erre mondtam, hogy nem olyan egyértelmű a határ.

A mártás alapja az alap majonéz, amit anno nálunk úgy is neveztek, hogy "olajvaj".

Akár szendvicseket is meg lehet vele kenni, kötőanyagként összefogatni vele valamit, stb.


Innentől kezdve viszont azt kell belerakni, amit éppen a végcél megkíván.

Ha kell erőteljesebb fűszereket, adalékanyagokat, ha kell tejszínt, ha kell, aszpikot... (az pl. a zománc mártás verzió)


És amikor ezeknek a változatoknak eléggé megváltozott valamilyen tulajdonsága az eredetihez képest, akkor annak adtak egy nevet.

De ez annyira nemzetközivé vált, és annyit módosult, hogy elég sok átfedés van a kategóriákban.

Lásd: a fentebb említett jelenséget, hogy külföldön általában a nálunk remuládként ismert mártást hívják tartárnak, amit meg mi tartárnak hívunk, az nekik egy extrán ízesített majonéz.


Ezért fölöslegesek ezek az ölre menő nagy viták, mert ezt annyi nemzet annyi generációja ismeri másképp, hogy úgyse létezik 1 igazság.


Nagyjából nem árt tisztában lenni vele, mi micsoda, meg nemzetközi szinten kb mi mit jelent, de ennyi.

dec. 16. 21:55
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!