Léteznek igazi magyar ételek? nem magyarosra értem
Okés, kezdjük ott, hogy a paprika, a paradicsom, a krumpli mind import áru, nem hogy nálunk nem, de még nem is ezen a kontinensen őshonos.
Az amit magyarosnak hiszünk, az nagy részt betelepített növények helyi hasznosítása, de pl a középkorban élt magyarok számára az Erős Pista vagy az édesnemes Kalocsai paprika értelmezhetetlen lenne, kb annyira idegen, mint a szójaszósz vagy a wasabi.
A zsíros kenyér viszont meglepően sokkal inkább, olyat szinte biztos ettek még a legszegényebb paraszti háznál is.
Mi az, hogy "igazi magyar"??!!
Ha mondjuk egy alapanyag nem őshonos nálunk, akkor az már nem magyar?
Csak mert akkor természetesen nem létezik se magyar, se lengyel, se német, se amerikai étel sem, és a sor kb. végtelen.
Más szempontból meg persze, hogy vannak magyar ételek, hiába okoskodnak itt a multikultis nemzetellenesek, csak éppen manapság már senki nem úgy készíti őket, mint anno.
Pl. az összes bográcsos kajánk full magyar, csak a mostani verziónak már nem sok köze van az eredetihez. Mivel a gasztronómia, együtt fejlődik a világgal.
Minden itthon jellemző fogás magyar. A kultúrák nem egymástól függetlenül léteznek. Pl. magyar étel lehet a csalamádés hamburger, a Boci csoki. Ahogy írták korábban, ami ma nemzeti étel, az gyakorlatilag amerikai-magyar fúziós konyha.
A nomád magyarok gasztronómiájáról nem sok infó maradt fenn, hiszen az első, nem csak elitnek szóló szakácskönyvünk 18. századi, de nyilván a hozzánk hasonló közösségekre hasonlított.
8, Ha ennyire nem lennél leragadva egy régióban, gyorsan rájönnél, hogy ezek a "full magyar" dolgok megtalálhatóak máshol is, pláne ha a porpaprikát kiveszed a képletből.
Nem mi vagyunk az egyetlen nép vagy kultúra, akiknek eszébe jutott szabad tűzön valami fém edényben főzni.
Az eredeti verziója ennek kb minden emberi kultúrának eszébe jutott, mert A, volt tábortűz, és B, akartak főzni valamit ami kevésbé rágós mint a sültek, és átmelegít. Ha hozzáveszed, hogy nem volt rendes fogorvos, se bébiétel, szerintem érthető miért kellett puhára főzni a húsokat, gabona kásákat.
"Más szempontból meg persze, hogy vannak magyar ételek, hiába okoskodnak itt a multikultis nemzetellenesek, csak éppen manapság már senki nem úgy készíti őket, mint anno."
Drága barátom, mi egy multikulti nép vagyunk, egy nagyon sokszínű kontinens kellős közepén, ahol szinte csak jövés-menés, ki és betelepedés, hódítások meg állandó kereskedelem volt az elmúlt pár ezer évben. És igen, emiatt jópárszor lecserélődött nem csak a receptkönyvünk, kultúránk egy csomó része, de még a genetikánk is, mert pl egy járvány miatt a paraszti népréteg egy része elhalálozott, de ettől még kellett kapálni meg szántani valakinek.
Nem gondolom nemzetellenesnek azt, hogy érdekel a gasztronómia történelme meg az antropológia. Ezek olyan tények amiket nyolcadikos gyerekek tudnak.
Az, hogy te bekanalaztál valami ideológiát, ami ütközik a történelmi tényekkel, az talán hagy ne legyen az én bajom.
Mi mind fizikailag, mind kultúrálisan egy elég sokszínű nép vagyunk, mert a kontinens kellős közepén nem fogunk természetes módon izolálódni.
Az ilyen nagyon fura és egyedi nemzeti konyhák csak olyan helyeken alakulnak ki, ahol el van vágva egy népcsoport a többitől, pl egy szigeten, vagy valami extrém közegben, egyedi alapanyagokkal dolgoznak, mint pl az inukok a nyers bálnával meg fókával.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!