Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Az emberek többsége miért van...

Az emberek többsége miért van meggyőződve arról hogy a kocsonya az kizárólag csakis téli étel amikor a valóságban pont hogy nyári?

Figyelt kérdés
Oké, én azt értem hogy régen azért készítették télen mert akkor nem kellett hűtő a lehűtéséhez, meg nem is volt. De az igazság hogy kifejezetten nyári, pont úgy mint a fagylalt. Hiszen télen arra törekszik az ember hogy meleget csináljon, ne fagyjon meg. Nyáron meg arra hogy lehüljön amire a kocsonya nagyon jó megoldás.

tegnapelőtt 23:48
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Személy szerint lefagyasztott cumóból nem szívesen készítenék kocsonyát.

Annál meg jobb nincs, mikor frissen, disznóvágáskor belekerül a bőre, farka, füle stb. Ami persze nem bolti.

tegnapelőtt 23:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Huhh, hát ez ízlés kérdése talán. Kinek mikor esik jól nekem pl se nyáron, se télen... 😅


De fagyit télen is eszek... szóval ez ilyen egyéni dolog.

tegnap 01:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Jó kérdés 😁 Talán azért mert a nyári 40 fokban senkinek sincs kedve a forró konyhában ténykedni.
tegnap 07:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 Metionin ***** válasza:
100%
Szerintem azért, mert a disznóvágás hagyományosan télen történik.
tegnap 09:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Kevered a szezont a fazonnal. Egy étel nem (feltétlenül) attól lesz téli vagy nyári, mert nyáron hűt, télen meg "fűt", vagyis melegít. Ha így lenne, akkor nyáron, a 40 fokos kánikulában nem forró lángost árulnának a strandon a büfében, meg nem frissen sült forró hekket sültkrumplival. Akkor ezek téli ételek lennének. Meg a forró húsleves is.

A kocsonya nem nyári étel, hanem téli. Mégpedig azért, mert nyáron a 35-40 fokos kánikulában megsavanyodna, mire kihűlne. Meg sem alvadna, be sem "kocsonyásodna" olyan forróságban. Ehhez hideg kell. És otthon, házilag kevés hely van a hűtőben 10-15 tányér kocsonya elkészítéséhez, otthon nehezen megoldható nyáron a főzése. Sőt, nyáron általában a hozzávalókat sem kapod meg a piacon vagy a hentesnél. Azért van a téli időszakban a disznóvágások ideje, mert olyankor jobban elállnak a húsok és húskészítmények, pl. a lesózott sonka, ami hetekig áll a sóban (nyáron befülledne, megbüdösödne, tönkremenne hűtés nélkül) vagy a kolbász és a hurka a füstölőben ugyanígy kuka. Ezek nyáron tönkremennének hűtés nélkül. Télen a hidegben van a szezonjuk, mert akkor a legalkalmasabb az időjárás az elkészítésükre. A kocsonya is ezért téli étel és nem nyári. Lehet, hogy nyáron a melegben kellemesebb lenne fogyasztani, csak olyankor nehéz beszerezni hozzá az alapanyagokat és nagyon nehéz elkészíteni illetve tárolni a kész ételt, mert keveseknek van otthon 2-3 hűtője. Ezért téli étel. Nem attól függ, hogy mikor ennéd szívesebben, hanem hogy mikor alkalmas az időjárás az elkészítésükre és a tárolásukra. Vagyis hogy mikor van a szezonja.

tegnap 16:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:

#5 Tipikus esete vagy azoknak akik miatt megszületett a kérdésem.


Egyrészt nem muszály annyit megfőzni hogy a fél utca jóllakjon belőle, másrészt meglehet az egészet úgyis csinálni hogy bőven jusson az egész családnak elég mennyiség, és mégsem foglal a hűtőben maximum egy egyész polcot. Mi pl magasfalú tepsiben vagy olyan magas kistálkákba tesszük a hűtőbe hogy abba belefér legalább 2 tányérnyi is, hanem több. És nem nehezebb az elkészítése sem mint télen.

tegnap 17:32
 7/9 A kérdező kommentje:
Ja igen, habár falun élünk mi is boltból vesszük a hozzávalókat, és ugyan úgy betudunk hozzá vásárolni bármikor nyáron mint télen.
tegnap 17:35
 8/9 anonim ***** válasza:
80%

Te meg tipikus esete vagy az értetlen kérdezőknek.

Ha ti mindenáron nyáron akartok kocsonyát főzni, akkor tegyétek. Nem tilos. Az emberek 99,999%-a nem véletlenül télen főzi. De te biztos okosabb vagy mindenkinél. Hajrá, főzd és tárold nyáron, ha neked úgy tetszik. De ettől még nem lesz nyári étel. Nem hinném, hogy mindenki rosszul tudja, csak te tudod jól.

tegnap 17:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
Hosszú évekkel ezelőtt voltam rokonoknál Somogyban. Volt vagy 35 fok. A kocsonyák ott sorakoztak a kamrában, még csak nem is a hútöben és le voltak dermedve. Szóval van, ahol nyáron is készítenek. Nyáron az emberek nagy része könnyebb ételeket kíván. Én sem készítek nyáron kocsonyát és nem sütök hurkát sem pl-ul.
tegnap 22:29
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!