Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Milyen kedves emléked van a...

Milyen kedves emléked van a mézeskalácsról?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Olyan emlekek erdekelnek ami melengsegel ont el titeket.

Lehet az gyerekkori vagy mostani!

2022. nov. 22. 11:10
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Gyerekkoromban sosem sütöttünk, úgyhogy olyan nem.

Én kezdtem el a férjemmel pár éve, minden évben együtt csináljuk és megy a fára is. Most kicsi gyerekünk is van már, vele mondjuk nem olyan nagy buli még, de remélem neki szép emlék lesz majd a közös családi mézeskalács sütés felnőttként :)

2022. nov. 22. 11:18
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Az embernek egy csomó mindenről van valami romantikus elképzelése, ilyen a mézeskalácssütés is. aztán rájön, hogy erőszakkal nem lehet élményt csinálni. Több ismerősöm haátrozta el, hogy na, nála aztán más lesz, mint gyerekkorában volt, ők majd a családdal készül, séták, vásárok, sütögetés, de egy-két év után rájöttek, hogy ha erőltetetten akarnak valamit, az nem oké.
2022. nov. 22. 11:26
 3/13 anonim ***** válasza:
91%

Ha rám célzol, 2-es nyilván nem lesz kötelező csinálnia a gyereknek, gondolom kamaszként nem, is akarja majd.

De megadom a lehetőséget, hogy legyenek meghitt karácsonyi szokásaink, hangulataink, amire felnőttként jó érzéssel tud majd visszagondolni.

2022. nov. 22. 11:40
 4/13 anonim ***** válasza:
64%
3, nem céloztam, ha magadra vetted, annak nyilván oka van.
2022. nov. 22. 11:41
 5/13 anonim ***** válasza:
94%
Az volt az oka, hogy én írtam erröl :D
2022. nov. 22. 11:44
 6/13 anonim válasza:
100%
Mi otthon nem sütöttünk mézeskalácsot, mert szegények voltunk. A templomban viszont karácsony előtt mindig közösen sütöttünk más gyerekekkel mézeskalácsot, közben meséztünk, játszottunk, ettünk, díszítettük a mézeskalácsokat. A végén vittünk belőle az otthon lévőknek is.
2022. nov. 22. 12:36
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Nekem van! Azóta eszembe sem jutott, de fura!

5-6 éves lehettem, amikor anyukám elutazott "Pestre", akkor nagy dolog volt, nem ugráltak az emberek ennyit, mint most, főleg az én szüleim. A szocializmusról beszélek, 80-as évek legeleje. Akkor hozott anyukám egy mézeskalács házikót, aminek tükör volt a közepén. Úgy kb. 15 centis házikó volt.

Hagytam megszáradni, annyira nem akartam megenni :)

2022. nov. 22. 12:56
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

A mézeskalácsríl nekem nem annak a sütése jut eszembe, hanem teljesen más, ami mára már teljesen elveszett.

Mi is volt régen a mézeskalács, ha nem az otthon sütött verzióról van szó?

Vásárfia!

És milyenek voltak azok a vásárok?

No ez az, amit szavakkal nehéz vissza adni. Olyan ünnepi alkalmak voltak, amelyekre kiöltöztek az emberek, vásárba nem úgy mentek, mint a piacra, a vásár ritka ünnep volt, társadalmi esemény, aminek megvolt a hangulata, "vásári forgatag' ahol meg lehetett vásárolni a szükséges eszközöket, nézelődni, szót váltani régen látott ismerősökkel, és természetesen vásárfiát is illett venni.

A vásárfia pedig sokszor volt a mézeskalács attól függően, hogy ki vette, és kinek vette, volt mézeskalács baba, mézeskalács huszár, színes mézeskalács nyaklánc, tükrös mézeskalács szív, egyszerű tallérok, bogyók, stb.

Naturan, festve, dekorálva... nem az íze miatt maradtak emlékezetesek, hanem a hozzá kapcsolható hangulat miatt.

Nekem a mézeskalácsról mái napig a régi vásárok jutnak eszembe, igazi népünnepek voltak, ahová nem volt kötelező menni, de akartak menni az emberek, és akartak szépen kiöltöznve megjelenni ott, ami bem cicomázást jelentett, hanem az unnepi népviseletet, amelyek ma már a legtöbb helyen nem is léteznek.

Az egyszerübb öltözéke a férfiaknak volt: pl fehér vászon ing, buggyos fekete nadrág, fekete bőrcsizma, időjárástól függően fekete mellény, kabát - nem is tudom mikor láttam ilyen öltözéket, ha nem valamilyen hagyományörző rendezvényről van szó

2022. nov. 22. 21:03
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
Kollégákkal megbeszéltük hogy karácsony előtt mindenki csinál otthon mézeskalács tésztát, és elhozza nyersen oda, akinél összeülünk délutan. Egyikünknél kiszaggattuk, megsütöttük, díszítettük, szétosztottuk. Közben iszogattunk, beszélgettünk, kóstoltunk. Nagyon jó hangulat volt. Nekem ez a gyerekkoromból hiányzott.
2022. nov. 22. 21:30
 10/13 anonim ***** válasza:
100%
#9 vagyok. Egyszer otthon csináltam mini mézeskalács falut mikor ketten voltunk még csak a párommal, az volt a dísz az ünnepi asztalon. Úgy gondoltam hogy majd szépen elrakom, és minden évben bővítem. Hát sajnos nemmmaradt meg a ragasztás, így elment tőle a kedvem, de abban az évben nagyon szép volt.
2022. nov. 22. 21:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!