Csak engem idegesíteni azok a receptek amiben bögre,pohar és csészével kell mérni?
Sokaknak egyáltalan nincs mérlege vagy nincs kedve elővenni.
Míg mindenkinek van legalább egy 2, és egy 2.37 dls edénye. (Utobbi az amerikai egy cup)
Ha meg amcsi a recept, akkor tuti 2.37 vagy 2.5 (Kanada és usa)
Illetve a másik lényeg hogy ha 2 bigre liszt, 1 cukor es egy vaj kell akkor akar csinalhatsz fele vagy dupla adagot nagyon konnyen. Mert ez az egy egység
Jól írja az előző, nagyjából 2.4 dl-es bögrét keress, és azt használd mindig.
Van direkt olyan blog, ami csak bögrés receptek vannak, pl. a rupaner konyha.
Itt 2 probléma lehet, ami miatt ez téged idegesíthet.
1: rossz a recept, és keverve vannak benne a bögre mértékek SI mértékegységekkel tehát valamelyik alapanyag bögrében, a másik dekában, grammban, a harmadik deciben, vagy ml-ben van megadva.
Ugyanis egy bögrés recept azért bögrés recept, hogy minden abban legyen megadva, egyrészt mert hogy ne kelljen hozzá mérleg, másrészt értelmezhetetlen, mert a bögre méret változhat, a többi anyag meg fix.
2: A másik, ami miatt idegesíthet, hogy fogalmad sincs, hogy ez hogy működik.
Tökmindegy, hogy bögrének, csészének, pohárnak stb. hívod, és az is tökmindegy, hogy az 2,5 deci, vagy 2,2 vagy 2,8...
Mivel minden bögrében van megadva, 1 dolgod van, mindent ugyanazzal a bögrével mérj ki.
Kimérheted fazékkal is, ha sokat akarsz sütni, úgy is működni fog, csak baromi sok lesz.
Ugyanis az anyagoknak az egymáshoz viszonyított aránya számít!
Pont arra lett kitalálva, hogy ne idegesítsen senkit a grammozgatás. Ezek a receptek amúgy is elég lazák, 5-10 % eltérés az alapanyagokban nem okoz katasztrófát, ugyanolyan jó lesz.
Így nem kell mérlegezni, decizgetni, tökölni, csak az arányokat tartani.
Az egyetlen amit ki kell tapasztalni, hogy ha egy bizonyos mennyiséget, vastagságot el akarsz érni, akkor mekkora bögrét, mekkora tepsihez használj.
De az az első sütés után kiderül.
Igen-igen, ha minden bögrében van megadva, akkor tökmindegy, mekkora az a csésze, pohár v. bögre. :)
Régen volt a "kefíresdoboz" recept, ott is minden ebben volt megadva.
Érthető így ahogy leírtam?
Tehát nem kell venned semmilyen plusz bögrét, és nem kell semmilyen külföldi szabványt tartanod.
A receptben szereplő bögre akkora , amekkora a Te bögréd! Ilyen egyszerű!
Használd a 2,5 decis bögrédet, az jó lesz.
Vagy ha kevesebb, vagy több végeredményt akarsz elérni, akkor a kisebb, vagy nagyobb bögrédet.
Igen is, meg nem is.
Az "egyfajta mértékegység" jól hangzik, egészen addig, amíg meg nem jelenik a receptben az örök lázadó: a tojás. Én nagyon egzakt gondolkodású vagyok, így ebben az esetben a pontatlan mértékegység már zavarja a rendérzetemet.
Másfelől viszont pontosan tudom, hogy nem oszt, nem szoroz, ekkora eltérés nem számít, ha fogok egy közepes méretű bögrét. Illetve van annyi rutinom, hogy ránézésre utána tudok pótolni egy-egy összetevőt, ha nem tűnik jónak a végeredmény.
Szóval tudok létezni a jelenséggel, de (részben amiatt is, mert sokszor ezek kevésbé pontos és kidolgozott receptek) nem szoktam direkt bögrés receptet keresni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!