Vannak olyan eljárások amikkel a nyers húst főzés sütés vagy bármilyen hőközlés nélkül lehet ehetővé tenni? Pácolt heringről például tudok
Energiamentes? Akkor senki nem is nyulhat hozza, hiszen az is energiabefektetes hogy valaki dolgozik vele.
Egyebkent pl. a vekony szeletekre vagva a napon szaritas is mukodik, csak legyen eleg napsutes. Ha ez is elvetendo, marad a soban tartositas, az kisziv minden nedvesseget a husbol es nem romlik meg jo sokaig, csak fogyasztas elott valahogy hidratalni kell (vagy legyenek eros fogaid).
Elég komolytalan irány az, hogy kifejezetten hőenergia nélkül készüljön az étel.
Miért is?
Sózva, szárítva lehet tartósítani is bizonyos fokig a húst, de egyébként ha az éhhalál fenyegetne, megennéd nyersen, fűszer nélkül is, csak juss hozzá.
Nem közvetlenül a kérdéshez tartozik, érdekességként említem, hogy a homo sapiens szemfoga valamikor sok-sok ezer évvel ezelőtt lényegesen nagyobb volt.
Azért lett ilyen, mert miután megtanulta használni a tüzet, gyorsan megtanulta azt is, hogy a húsok sütve nem csak ízletesebbek, de könnyebb azokat darabolni, rágni, nem kell aztokat foggal tépni, és az ahhoz használt szemfog feladata híján egyre kisebb lett az evolúció során.
Már az ősök sem azon gondolkoztak, hogy egyék meg a nyers húst, akkor ették, ha nem volt lehetőség megsütni, megfőzni azt.
Ez a folyamat jutott el oda, hogy a modern ember étkei között is csak ritka kivétel a nyersen fogyasztott hús.
Még a távol-keleti nyersen fogyasztott halételeket is hőkezelik, lefagyasztják néhány napra (az is energia), a tengeri halk húsában is lehetnek veszélyes élősködők, a fagyasztás a feldolgozás része.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!