Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Hogy lehet megszeretni olyan...

Hogy lehet megszeretni olyan ételeket, amiket alapból az ember nem szeret?

Figyelt kérdés

Kezdjük az alapoktól. Kiskorom óta nagyon válogatós vagyok és kevés dolgot eszek meg. Mostanra ez picit változott, mostmár kezdek nyitni a "rendes" kaják felé, viszont a legtöbb zöldséget, halakat és egy csomó mindent továbbra se szeretem. Szeretnék magasabb szinten főzni, tovább fejlődni, de azt érzem, ehhez túl kéne lendülnöm a válogatósságomon. Arról nem is beszélve, hogy alapból szüksége van az embernek ezekre az ételekre tehát egészség szempontjából is jól járnék vele.


Hogy lehet kilépni ebből a válogatósságból és jóízűen megenni ezeket az alap ételeket? Tudom, hogy nem lehet minden ételt szeretni a világon, viszont szeretnék minnél többet enni és elkészíteni. Szerintetek lehet ezen tudatosan változtatni, vagy esélytelen, hogy ez megtörténjen velem?



2022. jan. 10. 20:29
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%

Jó fűszerezessel csodakat lehet művelni barmilyen zöldsegből.


Én pl soha nem ettem meg a spenótfőzeleket. Viszont felnőttkoromban ettem leveles spenótot, köretkent. Fokhsgymas vsjon megfuttazva, keves szerecsendióvsl fűszerezve. Azóta imádom! Jol illik hozzá valamilyen kekpeneszes sajt is... keves tejszinnel príma tesztaszósz..

2022. jan. 10. 20:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/18 anonim ***** válasza:
100%

Fogalmam sincs.

:D

Gyerekkoromban utáltam a pacalt, ma imádom.

A sóskafőzeléket a mai napig utálom -viszont a kertből simán felszedem a zöld sóskalevelet, és csak úgy nyersen elrágom, imádom hogy savanykás, és hűsít.

A karfiolra rá se tudtam nézni, sose. Jó pár éve viszont megszerettem, de csak egyféleképpen: Ecetesen, savanyúságként.

Szerintem ez korral jár, ahogy idősödik az ember, úgy szeret meg különféle ételeket, melyeket korábban utált, és fordítva.

2022. jan. 10. 20:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/18 anonim ***** válasza:
100%
Az ízlés változik, tehát ha nem kifejezetten undorodsz egy ételtől, akkor érdemes újra próbálkozni vele. Fontos, hogy jó minőségű legyen az alapanyag. Érdemes lehet más fajta recepteket, készítési módokat kitalálni. Zöldségeket salátának is el lehet készíteni, még egészségesebb, mint főzve.
2022. jan. 10. 20:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/18 anonim ***** válasza:
100%
Én gyerekkorom óta utálom a hagyományos tokfőzeléket, aztán pár éve megkóstoltam paradicsomosan és rájöttem hogy úgy sokkal finomabb.
2022. jan. 10. 20:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/18 anonim ***** válasza:
100%

Egyrészt minden alapanyagot el lehet sokféleképpen készíteni: fözni, sütni, párolni, pirítani - így más- más jellegü lesz, másrészt meg különbözö módokon füszerezve megintcsak igen eltérö ízeleket lehet kapni.

Próbáld ki a különbözö élelmiszereket más módokon elkészítve, tipikusan a zöldségfélék sokkal ehetöbbek, ha nincsenek agyonfözve, hanem félig ropogósak maradnak, söt nyersen is finom a legtöbb.

2022. jan. 10. 21:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/18 anonim ***** válasza:
100%

Gyerekkoromban nagyon utáltam a lecsót. Aztán egyszer egy kollégám bográcsban főzött, nagyon jó illata volt, ezért megkóstoltam. Kiderült, hogy anyám pocsék lecsót csinál azért nem ízlett soha. De ez isteni finom volt. Azóta magamnak csinálom - viszont anyámét továbbra se eszem meg.


Szóval lehet csak meg kell érezni valahol az illatát ahol jól csinálják és akkor rákapsz.

2022. jan. 10. 21:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/18 anonim ***** válasza:

Etelek kedvelese vagy nem kedvelese - izmemoria kerdese. Idovel megszokjuk az ismeretlen, idegen vagy furcsa izeket es kesobb mar nincs vele bajunk. Az a baj, hogy ha valakinek valami nem izlik, azt onnantol nem is probalgatja es igy nehez megszokni azt az izt ami ellen elzarkozunk ... pedig probalkozni kell. Nem feltetlenul azt a kajat kell eroltetni ami nagyon nem megy, hanem a benne levo alkotoelemeket kell mas formaban megismerni es ha ez megvan, utana johet a 'mumus' kaja ujra megprobalasa.


Pl. a gyerekek altalaban utaljak a tokfozeleket ... valoszinu a kapor miatt ... igen am, de az evek alatt sok olyan dolgot eszik az ember amiben ugyan csak van kapor (csak enyhebb formaban) mint pl. a kapros-turos sutemeny ... aztan egyszer csak azt veszi eszre az ember felnott korara, hogy izlik a tokfozelek is.

2022. jan. 10. 22:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/18 anonim ***** válasza:
100%

"Pl. a gyerekek altalaban utaljak a tokfozeleket ... valoszinu a kapor miatt ... igen am, de az evek alatt sok olyan dolgot eszik az ember amiben ugyan csak van kapor (csak enyhebb formaban) mint pl. a kapros-turos sutemeny ... aztan egyszer csak azt veszi eszre az ember felnott korara, hogy izlik a tokfozelek is."


Én lassan 42 évesen sem szeretem a kaprot.

2022. jan. 10. 22:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/18 A kérdező kommentje:

Jó tippeket írtatok, köszi. Én úgy vagyok vele, hogy nyersen kifejezetten utálom pl. a paprikát, különböző salátákat, kígyóuborkát, paradicsomot, mert nem igazán szeretem azt a fajta roppanósságot, nedves állagot amikkel ezek bírnak. Viszont a paradicsomot feldolgozva szinte bárhogyan megeszem, egyszerűen magában nyeresn nem megy. Uborkából is csak a kígyóuborkát nem szeretem, a csemege vagy kovászosat imádom. Szóval kicsit fura ízlésem van, de az lesz akkor a célom, hogy ezeket minnél többféle képpen megkóstoljam, elkészítsem.


Azt, hogy idővel alakul az ember ízlése és idővel megszeret bizonyos dolgokat hallottam már, ugyan így pacal kapcsán (ezt se bírom megenni még). Látok benne igazságot, ugyanis az elmúlt pár évben egyre több minden az, amire utólag azt mondom, hogy ezt eddig miért nem ettem meg?:D

Bár még csak 17 vagyok, szóval van időm bőven hozzászokni ezekhez és úgyis fogok még változni, de addig is kis mennyiségekben, különböző módokon próbálom ezeket fogyasztani.

2022. jan. 10. 22:13
 10/18 anonim ***** válasza:

Én egyszerűen csak elkezdtem sütni-főzni. Azóta nem vagyok hajlandó megenni egy csomó gyári hulladékot, nem veszek csokit, kólát semmi műanyag szart. Helyette viszont megveszem azt amit drágának tituláltak eddig előttem, tehát a mandulát, gyümölcsöt, húst stb. Kekszeket csakis magam vagyoök hajlandó csinálni, gyárit soha többé. Sütőport irtom. Gyári "fűszerkeveréket" irtom.


Lassan halad, mert egyáltalán főzni is meg kell tanulnom, de messze nem olyan nagy ördöngősség, csak kellene egy mosogatógép, mert mosogatni rühellek.


Így aztán, hogy tudom miben mi van, és tudom, hogy nincs pl tele.aszva cukorral és abszolút de abszolút nem is kell bele egészen más a közérzetem, hangulatom is. Persze ez nem tetszik mindenkinek, s főleg a módszereim nem, mert nem így "szokták". Hát persze, pont ez a lényege. Pont az "így szokták"-tól akarok megszabadulni.

2022. jan. 11. 12:26
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!