Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Miért érzem magam jobban a...

Miért érzem magam jobban a feldolgozott élelmiszerektől?

Figyelt kérdés
Nem fáj úgy a hasam, könnyedebbnek és egészségesebbnek érzem magam. Arra gondolok hogy ilyen kajautanzatokat eszek, olcsó lekvár amiben kevés a gyümölcs, 12 szazalekos gyumilé 100szazalekos helyett, csirkecsemege csirkesonka helyett, joghurtutanzat ami szinte felig puding, omlesztett sajt igazi helyett, cukrozott teaitalpor igazi tea helyett stb. A tejből is az izesitett tejitalokat szeretem amiben viz is van. Nem eszek beloluk sokat, rendes kisadagokat, meg eszek hozza keves zoldseget es gyumit is. Ugy erzem nem olyan tomeny igy az emesztesnek. Ti hogy vagytok vele?
2021. dec. 23. 11:03
 1/4 anonim ***** válasza:
89%
Az agyad a sok cukortól és minden szartól ami ezekben az olcsó kajákban van, elhiteti veled hogy jobb. De kicsit sem.
2021. dec. 23. 11:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
87%
Gasztronómiai Stockholm-szindróma! :))
2021. dec. 23. 11:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
90%

Hát, ha valaki rászoktatta a szervezetét ezekre, majd hirtelen salátát akarna enni, meg babfőzelékét, akkor könnyen lehet, hogy emésztési problémái lennének a sok rost miatt, mire újra hozzászokik a rendes ételhez a szervezete.

Emiatt és hasonló okokból érezheted így. De ez sem sokkal másabb, mint amikor az alkoholista rosszul van a megvonástól. Időt kell adni a szervezetnek az átállásra, és egyébként sem lesz senki hirtelen jobban és egészségesebb, ha megeszik egy salátát.

2021. dec. 23. 11:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
38%

Na megtaláltam egy korábban bemásolt részt a Stockholm-szindrómáról:



Molnár B. Tamás - Bittera Dóra: Aromapróféták



[link]



...



....



Civilizált világunk hemzseg a drogfüggő állatoktól, amelyeket senki sem gyógyít. A dílereket sem körözik. A kutyák és a macskák, haszonállatok tömegei élnek műaromamámorban a legismertebb tápszereknek köszönhetően. A nagyipari tápkeverékek kellemetlen alapízét ugyanis száz meg száz aromatrükkel fedik el a gyártók, másképp az állat hovatovább nem venné észre, hogy táplálékkal áll szemben.



Az aromaipar „friss, fűszernövényes szénára” emlékeztető ízt ajánl például a marháknak (HerbaromL), „harmonikus, vaníliás-tejes ízvilágot” a sertéseknek (NectaromP). A csont- és halliszt mellékízének kasírozására állítólag a MastaromP egészen kiváló. Jószághizlaláshoz gyakran használnak mesterséges édesítőszert, mert ez – más szubsztanciapótlókhoz hasonlóan – azt üzeni az emésztőrendszernek, hogy készüljön fel dús szénhidrátok, zsírok, egyebek emésztésére. Amikor a szervezet az ígértnél szegényesebb tápot kap, vagyis becsapták, a fölöslegesen termelt nedvek kielégületlenséget, savasodást, pszeudoéhséget okoznak. Az emlős még több tápot kér, hisztérikus éhsége támad, elégedetlenség vesz rajta erőt. Így lesz szenvedélybeteg a hízósertés: egyre több műtápot kér, függővé válik, természetellenesen felpumpálódik.



Hasonló folyamatok mennek végbe akkor, amikor egy főemlős „lájtos” termékeket, aluljáró-pogácsát, gyümölcsjoghurtot, zacskós levest fogyaszt, esetleg az ismert gyorséttermekbe jár. Epres joghurtjába fűrészporból készül a növényi eredetű aroma (alkohol, víz és más adalékok hozzáadásával). A világ egyik legdrágább fűszerével, a vaníliarúddal díszített fagylaltosdobozból vanilines fagylaltot kap, mely aromát a papírgyártás melléktermékéből állítják elő. A négyadagos zacskós leves két gramm dehidratált húsgranulátumot („száraztyúkot” tartalmaz, ami hét gramm tyúkhúsnak („nedves tyúknak” felel meg. Mivel ennyi húsból senki sem főzhet négy emberre tyúklevest, számos adalékra van szükség. A vegyészek nem is levesnek, hanem „hasonló oldatnak” nevezik.



........



........



Világszerte nő, nálunk meg kétségbeejtő arányokat ölt az ipari készítmények fogyasztása a háztartásokban és az éttermekben.



„Korszerű rágóanyagnak” nevezte el ezt a fajta ételt Jürgen Dollase, a Frankfurter Allgemeine szakírója: ha ehhez valaki túlzottan hozzászokik, az igazi ételt idegennek fogja érezni, ízlése infantilizálódik, ami persze fontos előfeltétele az engedelmes fogyasztói tömeg előállításának.



..........



.........



Az emlősnek létfenntartó ösztöne az ízlelés: így tudja megkülönböztetni a táplálékot a nem tápláléktól. Az alig vagy nem táplálékkal „dezinformált” ember viszont elveszti az iránytűt: nem tudja többé, mi az igazi és mi a hamis. Megszokja az értéktelent, sőt megszereti, ragaszkodni kezd hozzá, hagyományként kezdi ápolni, s ezzel lassú, de biztos önpusztításba kezd. Ez a gasztronómiai Stockholm-szindróma."

2021. dec. 23. 11:55
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!