Hogyan egyem meg úgy az ételeket, hogy ne legyek rosszul tőlük?
Amik itthon szoktak lenni ételek, azoknak a 80%-át nem szeretem. Ennek ellenére megeszem, mert nincs más, csak ilyenkor rendszerint meghajtanak. Megy a hasam tőlük. De van, hogy már evés közben rosszul vagyok, ilyenkor ki szoktam hányni őket. Sajnos magamra főzni nem tudok, jelenleg arra várok, hogy mikor kapok időpontot műtétre (idegbecsípődés). A szüleimmel élek, anyám szokott főzni. Ő szerinte semmi baj nincs az étellel, ami igaz is, csak én a zömét annyira nem szeretem hogy rosszul leszek tőlük.
Hogyan tudnék ilyen ételeket úgy megenni, hogy ne legyek rosszul? Az emésztésemmel semmi baj nincs, nem azért van ez mert az rossz lenne, hanem csupán annyira undorodok tőlük, hogy így reagálok rá. Az nem opció, hogy rendeljünk, mert arra nincs pénz. És az sem játszik, hogy én más fajta ételt egyek, mert nem tudja itthon senki sem elkészíteni.
1. Allergológus, mert valami hétköznapi hozzávalóra érzékeny vagy
2. Pszichiáter, mert evészavar
Mindkettő van TB-re, csak ki kell várni.
A "magamra főzni nem tudok", "másfajta ételt nem ehetek" duma meg csak kifogás és hiszti. Eldöntheted, hogy szerencsétlenkedsz tovább, vagy teszel-e valamit magadért az önsajnálaton túl.
Konkrétan MILYEN másfajta ételt ennél szívesen...????
Próbáltad már kérni anyádat, hogy néha olyat főzzön?
"Ja és 22/F, bár ez nem hiszem, hogy számít."
De bizony, hogy számít! Ez a kulcsa az egésznek.
Végigolvasva minden általad írt sort, kívülállóként reálisan nézve, nálad nem az étkezés a fő gond.
Köszi a válaszokat.
#2: Két alapanyag nálunk a leggyakoribb, a káposzta és a paradicsom. Az ételek felében benne van. Ezeket nem szeretem. A káposztás ételeket úgy tudom megenni, hogy egész nap nem eszek semmit. Estére leszek olyan éhes, hogy meg tudjam enni. Ha érzem a szagát, akkor hányingerem lesz tőle. Ha nagyon erősen, közelről érzem, akkor van hogy hányok is. Ezért mindig hidegen eszem melegítés nélkül, mert így tudom csak megenni. A paradicsom meg nagyon marja a nyelőcsövem. Reflux jellegű dolog, de a reflux gyógyszerek nem jók rá. Egyik sem. Valamint még azzal szokott baj lenni, hogy mindig ugyanazok az ételek vannak. Így megutáltam őket. 5-6 féle étel ismétlődik, mindig ugyanazokkal a fűszerekkel. Ezen kívül 2 fajta szalámi van itthon. Köretnek kenyér van kizárólag. Se krumpli, ser rizs, se más. Szerintem hosszú távon mindenki megutálná ezeket. Nővérem 22 éves koráig bírta, akkor kezdett magára főzni. Utólag azt mondja, hogy a legnagyobb nehézség az életében az itthoni étkezés volt.
#3: Allergiavizsgálaton voltam nyáron más ügyben, nem vagyok semmire sem allergiás. Nem hiszem hogy evészavar lenne. Sok mindent szeretek, amíg magamra főztem koliban, addig semmi baj nem volt. A duma pedig nem kifogás. Nem tudok járni, egyedül fekve és ülve tudom elviselni a fájdalmat. Írtam hogy miért.
#6: Nagyon szeretem a húsokat. Ezer éve ettem utoljára pörköltöt, rántotthúst, töltötthúst, hasonlókat. Itthon szinte ez sosincs. Talán havonta egyszer eszünk olyan húst, ami nem feldolgozott (jelen esetben tehát nem szalámi). De akkor is csak mutatóban van. Rendszerint zöldséges ételek vannak, erősen fűszerezve. Most például legszívesebben tejbegrízt ennék meg. Csak se tej se dara nincs hozzá. Augusztusban az volt a névnapi ajándékom, hogy ezeket megvette apám, anyám meg megcsinálta. Kérni nem kérhetek semmit, örülök ha nem leszek kidobva itthonról. Anyám sajnos nagyon szegény körülmények között nőtt fel, emiatt benne a mai napig az él, hogy az az igazi étel, ami olcsó és nem hal éhen tőle az ember. Ha én nem lennék itthon, akkor ő saját magának nem főzne, kenyeret enne önmagában, néha egy kis paradicsommal, ünnepnapokon meg lehet egy kis zsírt is tenne rá. Tudom, mert ez volt míg koleszos voltam. Apám már 5 éve elmenekült, nővérem meg tavaly mert nem bírta hallgatni anyánkat. Nekem meg még van 2 évem az egyetemből, ha nem rúgnak ki addig.
#7: Tényleg nem. A fő gond az, hogy nem vagyok mozgásképes. Már nem lennék itthon, ha az lennék. Nem véletlenül voltam koleszos már középiskolában sem.
Ha hetente legalább 3x ezeket eszed, akkor nem csodálom.
A szervezetednek (és mindeniének)változatos táplálékra van szüksége.
Főzelékek, tésztafélék, hüvelyeseket, zöldséget, gyümölcsöket bírod?
Tudom, drága minden. Le kell ülni, átgondolni, jegyzetelni.
Mármint kajaféléket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!